Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Snelfietsroute

Ik vind: Snelfietsroute

Op 20 januari was er een informatieavond over de snelfietsroute die de gemeente Rheden beoogt aan te leggen tussen Velp en Dieren. Een slepende kwestie, want ook twee jaar terug bezochten wij al een informatieavond hierover. Het verzet, vooral vanuit de straat waar ik aan woon, is groot.
Waarom gemeente Rheden ooit heeft bedacht de Zuider Parallelweg als snelfietsroute in te richten is mij een raadsel Omdat op meerdere plekken aan de Zuider Parallelweg spoorwegovergangen zijn gesitueerd, is de vaak gebruikelijke voorrang voor ‘snelfietsers’ op die plaatsen niet mogelijk. Verkeer dat van een spoorwegovergang af komt dient met het oog op veiligheid voorrang te krijgen.
De Zuider Parallelweg is smal. In het deel waar ik aan woon kwam jaren geleden de verplichting om de auto deels op de stoep te parkeren. De stoep is hierdoor onbeloopbaar geworden, mensen slalommen om auto’s heen en als je invalide bent of met een kinderwagen loopt is op straat lopen de enige optie. Het laatste stuk voordat men de Emmastraat op rijdt is zo smal dat er auto’s nu al vaak uit moeten wijken naar de stoep om fietsers te laten passeren.

In het rapport van twee jaar terug stond dat het aanleggen van de snelfietsroute een slordige 5,5 miljoen gaat kosten. Of dat nog toereikend is weet ik niet. Is het het waard? Ikzelf kan ermee leven als de Zuider Parallelweg als snelfietsroute ingericht zou worden.
Maar was het niet zo dat Gemeente Rheden fors moest bezuinigen? Dit jaar alleen al moet er 4,5 miljoen bezuinigd worden. Die bezuiniging moet uiteindelijk in 2023 opgelopen zijn tot 7 miljoen.
Tja, waar kun je dan nog op bezuinigen? Oh ja, op de zorg. Daar moet dit jaar 4,3 miljoen op worden bespaard. De zorg is een hoge kostenpost in Rheden, want Rheden vergrijst. En met een overwegend ‘grijze’ bevolking is het logisch dat zorgkosten hoog oplopen. Dus, concludeert Gemeente Rheden, we moeten zelfredzamer worden.

Ik snap er helemaal niets van. Bezuinigen, dat snap ik nog. Maar op de zorg, die al zo zwaar getroffen wordt, bezuinig je niet nóg meer. Zorg is een onvermijdelijke kostenpost. Zorg is noodzakelijk. Zou het niet zo kunnen zijn dat de inwoners van gemeente Rheden eerder zullen kiezen voor behoud van zorg dan voor een snelfietsroute?

Christine Kaiser,
Velp

Lees ook

Dag van de Ouderen in Theothorne

DE STEEG – 55-Plussers uit de gemeenten Rheden en Rozendaal zijn op vrijdag 1 oktober …

One comment

  1. Christine Kaiser

    Een reactie/correctie van mijzelf. Excuses, er is een foutje in het bovenstaande geslopen. Slordig, te vlugge vingers. Op de zorg moet in Rheden 3,4 miljoen worden bezuinigd en niet de 4,3 miljoen die ik genoemd heb. C.Kaiser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.