Hernieuwde samenwerking tussen Engelenburg en golfclub

BRUMMEN – Een wisseling in het management van Kasteel Engelenburg in Brummen was voor eigenaar Anton de Lange reden om de banden met de gelijknamige golfclub aan te halen. Samen met voorzitter Hennie Beelen tekende hij een intentie-overeenkomst, waarin beiden afspraken meer en beter te gaan samenwerken.

Anton de Lange is sinds 1988 eigenaar van Kasteel Engelenburg, maar sinds 2005 was de exploitatie in handen van het echtpaar Agricola. Nu zij per 1 januari iets anders zijn gaan doen, is De Lange zelf weer meer betrokken bij de exploitatie van het charmante kasteeltje in Brummen. “Rolf Bloem is de nieuwe manager. Hij gaat Kasteel samen met zijn vrouw runnen, maar ik vond het zelf tijd om de banden met de golfclub aan te halen”, zegt De Lange, die de golfbaan in ’88 liet aanleggen. Gelijktijdig werd de golfclub opgericht.
Niet dat Engelenburg Golf & Countryclub ontevreden was over de gang van zaken, maar beter kan het altijd, zegt voorzitter Hennie Beelen. “We hadden wel eens het gevoel dat de gasten van het hotel en restaurant belangrijker waren dan de leden van de golfclub. Een aantal clubleden voelde zich niet altijd welkom.”

En daar wil De Lange graag verandering in brengen. “De Engelenburg is een familiebedrijf en ik wil graag dat de golfers meer bij de familie gaan horen. De leden van de club zijn net zo belangrijk als de gasten die een dag komen spelen – de zogenoemde greenfee-spelers.” Door de leden meer bij de Engelenburg te betrekken, hoopt De Lange dat zij ook nu en dan meewerken aan het onderhoud van de baan. Denk bijvoorbeeld aan een keer takken opruimen na een storm of af en toe een dagje groenonderhoud. De vereniging stel nieuwe commissies en werkgroepen in, die onder verantwoordelijkheid van het bestuur diverse taken op zich gaan nemen. Ook nemen de leden een taak op zich als gastheer of gastvrouw bij spelers van buiten.
“Als de golfclub op vrijwillige basis af en toe wat helpt bij bijvoorbeeld het onderhoud, scheelt dat aanzienlijk in de kosten. Zo kunnen de speelrechten in de hand worden gehouden, maar houd ik ook geld over voor andere zaken die de baan mooier en beter maken.”
De Lange wil daarbij de golfers ook meer bevoegdheid geven. “Engelenburg betaalt het onderhoud van de baan, maar de golfers zijn er elke dag te vinden en weten veel beter wat er moet gebeuren. Dus zij kunnen ook de onderhoudsploeg van het bedrijf De Enk aansturen, om een voorbeeld te noemen.”

Daarnaast doet de De Lange de komende jaren een flinke investering om het onderkomen van de golfers op de Engelenburg op te knappen. De golfclub beschikt over een eigen bar, onderin het kasteel, maar de ligging daarvan is niet optimaal. “We willen graag een logische route vanaf de golfbaan naar de golfbar, zodat je daar vanzelfsprekender andere golfers ontmoet. De gasten van het hotel, bijvoorbeeld een bruidspaar met gasten, worden dan niet geconfronteerd met golfers in sportkleren”, zegt Hennie Beelen. “Dat wil je niet voor de gasten. Daarom willen we graag een bruggetje direct van de baan naar de bar.”
Verder wil De Lange het clubhuis zelf opknappen. “De kleedruimtes worden verplaatst naar een nieuw gebouw op de parkeerplaats, zodat de bar groter en ruimtelijker wordt. Er komt een eigen terras met uitzicht op de baan. Ik wil zelfs de menukaart daar aanpassen. Geen heel chique gerechten, maar iets lekkers te eten voor na het spelen.” Ook wordt de baan technisch aangepast en verbeterd. “De golfbaan van de Engelenburg staat al jaren in de top 10 van mooiste banen van Nederland”, zegt De Lange trots. “Daar willen we graag blijven en ik ben ook bereid daarin te investeren.”

Met al deze verbeteringen hoopt de golfclub de komende jaren wat meer leden te trekken. Vooral jongeren zijn welkom. Hennie Beelen: “We gaan in overleg met Anton de Lange diverse nieuwe speelrechtvormen ontwikkelen, zodat het voor diverse doelgroepen aantrekkelijker wordt om bij onze vereniging te gaan golfen. Bijvoorbeeld ook voor jonge mensen, met een gezin en een drukke baan. Denk bijvoorbeeld voor een bepaald moment in de week, voor een specifiek seizoen of een beperkt aantal keren per maand. Dit kan tegen een aangepast tarief. Zou hopen we meer leden te werven, maar houden we ook de baan mooi bezet.”

Foto: Hennie Beelen en Anton de Lange sluiten een ‘gentlemen’s agreement’ voor betere samenwerking tussen Kasteel Engelenburg en de golfclub

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.