Home / Rheden-Regiobode / Grote lokale verschillen premie autoverzekering

Grote lokale verschillen premie autoverzekering

(Ingezonden mededeling)

Er bestaan grote verschillen in autopremie tussen de verschillende postcodes en woonplaatsen in de provincie Gelderland. Dat blijkt uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite. Zo betaalt men in de Arnhemse wijk Malburgen-Oost bijna 30 procent meer voor een allriskverzekering dan bewoners in het Achterhoekse Terborg moeten betalen.

Premie afhankelijk van postcodegebied

Verzekeraars kijken naar verschillende risicoprofielen als zij de hoogte van de premie van de autoverzekering bepalen. Zo wordt er bijvoorbeeld naar de leeftijd van de bestuurder gekeken, het aantal schadevrije jaren en een aantal kenmerken van de auto. Naast deze punten, wordt er ook naar de postcode en woonplaats van de verzekerde gekeken. Hierbij kijken de verzekeraars naar het aantal diefstallen, autobranden en ongevallen in een bepaald gebied. Zo betalen inwoners van Arnhem en Nijmegen een hogere premie omdat er in deze plaatsen ook relatief veel auto’s worden gestolen.

WA, WA of een allrisk dekking

Ook blijkt dat veel mensen oververzekerd zijn. Zo heeft 52,5 procent van de autobezitters een allrisk autoverzekering. Van deze mensen heeft 40,69 procent een auto van vijf jaar of ouder. Zij hebben in principe voldoende aan een WA verzekering, want de hoge premie van een allriskverzekering weegt niet op tegen het bedrag wat de verzekerden krijgen uitgekeerd bij schade. Zij betalen dus eigenlijk maandelijks te veel voor de autoverzekering. Voor auto’s ouder dan tien jaar is de minimaal verplichte WA-verzekering voldoende. Voor auto’s tussen de vijf en tien jaar oud kan de bestuurder het beste een WA verzekering afsluiten. Is de auto jonger dan vijf jaar? Dan is het wel verstandig om een allriskverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt, naast de schade aan het voertuig van een ander, ook de schade aan de eigen auto.

Besparen op de autoverzekering

Tot slot kan men nog op een aantal manieren besparen op de autoverzekering om de premie zo laag mogelijk te houden. Allereerst is het goed om kritisch naar de autoverzekering te kijken. Hiervoor kunnen mensen autoverzekeringen vergelijken op basis van prijs en polisvoorwaarden. Hierdoor kan de autobezitter wel 200 euro per jaar besparen. Daarnaast is het dus belangrijk om de juiste dekking bij de auto te kiezen, zodat men niet onnodig veel betaalt. Ook kan het lonen om kleine schades zelf te betalen. Op deze manier behoudt de verzekerde no-claim korting en zal de premie van de autoverzekering niet stijgen. Ook is het soms verstandig om een hoger eigen risico te nemen. Dat houdt in dat, in het geval van schade, mensen een groter bedrag zelf moeten betalen. Daar staat tegenover dat de premie van de autoverzekering wel veel lager wordt. Tot slot kunnen mensen ervoor kiezen om de premie van de autoverzekering per jaar te betalen in plaats van maandelijkse termijnen. Dit kan een besparing opleveren van 6 procent.

Lees ook

Jeugdtekeningen van Sjef te bewonderen in Velpse Tuin van Sjef

VELP – Verscholen tussen de statige herenhuizen in Velp ligt het paradijs van natuurkenner en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.