Home / Doesburg-Regiobode / Giesbeekse start inzameling voor zus in door bosbrand getroffen Australië
.

Giesbeekse start inzameling voor zus in door bosbrand getroffen Australië

GIESBEEK – Grote zorgen in de familie van Irene Braakman in Giesbeek. Haar zus Jacqueline woont in Australië, midden in het gebied dat te kampen heeft met felle bosbranden. Om Jacqueline en haar familie en vrienden te helpen, is Irene een inzamelingsactie begonnen.

Een backpackreis veranderde in 2015 het leven van Jacqueline Braakman. De Arnhemse ontmoette Daniel Lock en besloot bij hem in Australië te blijven. Inmiddels zijn de twee getrouwd, runnen ze samen een bedrijf en hebben ze twee kindjes van 14 maanden en 3 weken.
De familie woont op Kangaroo Island voor de zuidkust van Australië, waar op 20 december de bosbranden begonnen. “Ongeveer een derde van het eiland is al afgebrand”, vertelt zus Irene. “Dorpen zijn verdwenen, natuurgebieden verwoest, vee verloren gegaan. Het is niet voor te stellen wat daar gebeurt.”
Jacqueline en Daniel moesten op 3 januari halsoverkop hun huis verlaten. “Ze waren daarvoor al een paar keer geëvacueerd, maar konden steeds weer terug. Tot ineens toch het vuur op hun huis afkwam en ze in alle haast moesten vertrekken.” Het huis van de familie bleef, hoewel flink beschadigd, wonderwel redelijk gespaard, maar alles daaromheen is verdwenen. Irene vertelt: “Jacqueline en Daniel telen aardappelen en al hun oogst is verbrand. Ook de bedrijfsgebouwen zijn verwoest. Zelfs de hond, die tijdelijk bij Jacquelines schoonvader was ondergebracht, heeft de brand niet overleefd. De vader en oma van Daniel zijn hun huis kwijt. Vrienden zijn hun huis kwijt. De verwoesting is verschrikkelijk.”

Jacqueline verblijft momenteel met de kinderen bij haar schoonmoeder, Daniel is hele dagen op pad om te helpen met blussen of om gewond vee af te schieten. “Het is verbazend hoe positief iedereen blijft. Dat is ook wel heel mooi, samen zetten ze de schouders eronder. En dat terwijl ze niet weten hoe lang deze situatie nog gaat duren. Ook als de branden stoppen, blijven de gevolgen enorm. De oogst is verloren, huizen moeten worden herbouwd. Mensen zijn wel verzekerd, maar zo lang er nog brand is, kunnen de verzekeringsexperts niet naar het eiland komen.”
Ondertussen volgen Irene en haar familie in Nederland de situatie op de voet. “We zijn er elke dag mee bezig, proberen ook elke dag contact te leggen met Australië. Wat soms lastig is, want ook telefoonpalen en zendmasten zijn verwoest. De afstand is verschrikkelijk.” Omdat Irene toch graag iets wil doen voor haar zus en haar familie en vrienden, is ze een inzamelingsactie begonnen. “Elke cent gaat naar Australië, daar kijkt mijn zus naar wie het het hardst nodig heeft.” Iedereen kan een donatie doen via www.nationaledonatiepagina.nl/campagne/help-mijn-zus-en-haar-familie-op-kangaroo-island-australie-570669. “Elke euro is meer dan welkom.”

Foto: Het huis van de vader en oma van Jacquelines man Daniel zijn volledig verwoest
Foto: De bedrijfspanden van Jacqueline en Daniel zijn verbrand

Lees ook

Ik vind: Wikken en wegen

SP Doesburg is voor werkgelegenheid – geen weldenkend mens is tegen werkgelegenheid. Toch beweren andere …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.