Home / Doesburg-Regiobode / Gezamenlijke Gouden Dag in Doesburg

Gezamenlijke Gouden Dag in Doesburg

DOESBURG – Mensen blijven steeds langer gezond, worden steeds ouder. Dat is ook te merken aan het aantal 50-jarige bruidsparen, dat steeds meer toeneemt. In Doesburg werden deze gouden paren woensdag 15 januari in het zonnetje gezet.

De babyboomers trouwden veelal in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en velen van hen zijn niet alleen nog steeds bij elkaar, maar halen dus ook steeds vaker hun gouden huwelijksjubileum. “En tot voor een aantal jaren gingen we – als ze daar tenminste prijs op stelden – bij al die mensen op bezoek ter gelegenheid van hun gouden huwelijksfeest”, vertelt de Doesburgse burgemeester Loes van der Meijs. Maar ze voegt er aan toe: “Dat kan helaas niet meer. Het zijn er teveel geworden. Ik probeer nog wel naar de 60- en 65-jarige bruidsparen te gaan. Dat is nog net te behappen.” Met het niet leuk vinden van dergelijke bezoekjes heeft het volgens haar beslist niets te maken. “Ik zie het niet als een verplicht nummertje, ik deed en doe het graag. Het levert vaak warme en persoonlijke gesprekken op. ”

Om al die gouden bruidsparen tóch te eren en te ontmoeten, houdt Doesburg sinds enkele jaren de Gouden Dag. Dan worden alle gouden bruidsparen van het voorbije jaar uitgenodigd. Voor deze vierde editie van die happening waren woensdag 15 januari maar liefst 32 gouden bruidsparen aanwezig in de Gasthuiskerk. Er waren er meer uitgenodigd, maar niet allemaal konden of wilden ze. Maar de 64 mensen die wel kwamen, genoten van een heerlijke bijeenkomst.
De Achterhoekse spreekstalmeester Frans Miggelbrink begon na het welkom van de burgemeester met een terugblik op 1969, het jaar waarin de stellen in de zaal waren getrouwd. De meesten waren in Doesburg in het huwelijk getreden, het verste weg een stel dat in Ankara was getrouwd. Een ander paar was in 1969 voor de wet getrouwd, maar pas twee jaar later in de kerk. “En we vieren beiden, dus we hebben lekker vaak feest”, lachten ze.

Miggelbrink toonde de stellen beelden uit hun trouwjaar. Het jaar waarin Piet de Jong bijvoorbeeld premier was, Eddy Merckx z’n eerste Tour de France won en Lenny Kuhr het songfestival won. Samen met drie anderen, een feitje dat dan weer veel minder bekend bleek. Turks Fruit verscheen in het jaar van hun trouwen, Prins Constantijn werd geboren en Art en Keesie waren de beste schaatsers van de wereld. Het was ook het jaar waarin de lp Abbey Road van the Beatles verscheen. “En jullie hebben hier in Doesburg in die tijd vast ook gedanst op muziek van The Jibs”, vroeg Miggelbrink de aanwezigen. Dat bleek inderdaad zo te zijn, waarna hij tot zijn verrassing ontdekte dat één van de bandleden ook in de zaal zat. Drummer Wil Elissen was immers ook in 1969 getrouwd.

Het waren dergelijke verhalen, ontdekkingen en herinneringen die, vergezeld van een hapje en drankje, de Doesburgse Gouden Dag een bijzondere maakte.

Foto: Wencel Maresch

Lees ook

Jeugdtekeningen van Sjef te bewonderen in Velpse Tuin van Sjef

VELP – Verscholen tussen de statige herenhuizen in Velp ligt het paradijs van natuurkenner en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.