Home / Doesburg-Regiobode / Gevonden mammoetresten uit Doesburg onderzocht

Gevonden mammoetresten uit Doesburg onderzocht

DOESBURG – In mei 2019 heeft de Zutphense archeologische dienst in de IJssel bij Doesburg een mammoetbekken gevonden. Deze is geborgen en onderzocht. De archeologen van ADC-archeoprojecten hebben later het verdere veldwerk en de conservering van de botten overgenomen. Inmiddels is bekend hoe lang geleden deze mammoet geleefd heeft.

De mammoet heeft ongeveer tussen 49.000 en 43.000 jaar geleden in Nederland rondgewandeld. Van het bekken en schedelfragment is een heel klein stukje bot afgezaagd om een datering uit te voeren met behulp van koolstof. Om het bekken en het schedelfragment voor de toekomst te kunnen bewaren, is het van belang dat deze worden geconserveerd. De botten liggen al duizenden jaren op grote diepte in een vochtige bodem, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven. Zodra de botten uit het water komen zijn ze erg kwetsbaar. Ze drogen uit en vallen uit elkaar. Daarom liggen de botten al enkele maanden in een groot bad bij ADC ArcheoProjecten.

Gereedmaken voor tentoonstelling

De mammoetbotten worden zeer langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden gedroogd en geïmpregneerd. Zodat de botten niet meer uit elkaar kunnen vallen. Dit proces duurt ongeveer een half jaar. Ook worden de bekkenhelften, die tijdens de graafwerkzaamheden in drie delen waren gebroken, weer aan elkaar gemonteerd. Daarna is het mammoetbekken klaar voor de tentoonstelling in het Stadhuis van Doesburg. Naar verwachting is het bekken eind 2020 te bezichtigen in de oude hal van het stadhuis.

Nederlandse mammoeten

Het IJsseldal is één van de grootste mammoetkerkhoven ter wereld. Je loopt daar eigenlijk over duizenden mammoeten en neushoorns. Maar het ligt allemaal op grote diepte. De Nederlandse bodem barst van de mammoetresten. Vooral waar wordt gebaggerd en diep wordt gegraven komen fossielen aan de oppervlakte. Desondanks worden complete skeletten in Nederland echter nooit gevonden. De jongste mammoet uit Nederland dateert van 21.000 jaar geleden en er wordt aangenomen dat ze na die tijd ook niet meer in Nederland voorkwamen. Toen de mammoet al uit ons land verdwenen was, wist hij op andere plekken nog te overleven. De jongste mammoetfossielen komen van Wrangel. Dit eiland ligt in de Oost-Siberische Zee, zo’n 200 kilometer ten noorden van de Siberische kust. De ouderdom van deze mammoeten is bepaald op 7000 tot 3900 jaar. Dat wil zeggen dat er nog wolharige mammoeten leefden in de tijd dat de grote piramiden werden gebouwd. Over het algemeen wordt aangenomen dat de mammoet uitstierf doordat zijn favoriete leefgebied, de mammoetsteppe, verdween. De huidige toendra’s zijn veel drassiger dan de mammoetsteppe en deze grote beesten konden daar kennelijk niet goed uit de voeten.

Lees ook

Boek over Theo Colenbrander uitgebracht

DOESBURG – Onlangs heeft de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh / Streekmuseum De Roode …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.