Home / Alle-Regiobode / Eerbeek maakt zich op voor Jan Mankes-jaar
.

Eerbeek maakt zich op voor Jan Mankes-jaar

EERBEEK – In 2020 is het honderd jaar geleden dat kunstenaar Jan Mankes overleed in Eerbeek. Reden om volgend jaar uitgebreid stil te staan bij het werk van deze grote schilder, die in Eerbeek nog verrassend onbekend is.

“Jan Mankes is vooral geliefd onder kunstenaars, maar raakt ook onder het publiek steeds meer bekend. Zijn werk is steeds vaker in grote musea te zien”, zegt Gerd Renshof, initiatiefnemer van het Jan Mankes-jaar. “In Eerbeek is hij vooral bekend van het beeld van het geitje, maar er is zoveel meer over deze schilder te vertellen.”
Schilder Jan Mankes woonde de laatste vier jaar van zijn korte leven met zijn vrouw Annie Mankes – Zernike in Eerbeek. Ze verhuisden naar het papierdorp vanwege Mankes’ wankele gezondheid. De schilder leed aan tuberculose en bezweek in 1920, op 30-jarige leeftijd, aan de Spaanse griep.
Al tijdens zijn leven kwamen kunstverzamelaars uit het hele land naar Eerbeek om Mankes’ werk aan te schaffen. Ondertussen werkte de schilder in Eerbeek gewoon door. “Hij koos vaak onderwerpen dicht bij huis, zoals het paard van de korenmolen, het boerderijtje verderop in de straat of de vogels in de tuin”, vertelt Renshof. “Dat kleine spreekt veel mensen aan.”

Renshof is zelf groot liefhebber van het werk van Mankes. “Ik houd van de melancholie en de zachtheid die zijn schilderijen uitstralen. Mankes was heel goed in het weglaten van dingen, die later door de toeschouwer worden ingevuld. Zijn kleurgebruik met zachte nuances en de combinatie van grafische werkwijze en schilderachtige stijl zijn heel bijzonder.”
Renshof realiseerde zich al enkele jaren geleden dat de honderdste sterfdag van Mankes eraan zat te komen en bracht dit ter sprake bij diverse Eerbeekse ondernemers. Zo kwam Renshof in contact met Marguerite Tuijn en Ewald Wijers van C-Paper. “Samen hebben we de Stichting 100 Jaar Jan Mankes opgericht en zijn we activiteiten gaan bedenken om Jan Mankes op een mooie manier te herdenken.”

Expositie en wedstrijd

Het Mankes-jaar wordt geopend met een herdenking bij het graf van Mankes op de Eerbeekse begraafplaats en de opening van een expositie van landelijk bekende kunstenaars in Huis te Eerbeek. Mensen die zijn geïnspireerd door Mankes’ werk leveren een bijdrage, zoals Henk Helmantel, Pieter Knorr en Rob Møhlmann. Deze tentoonstelling is te zien van 26 april tot en met 28 juni. Gekozen is voor Huis te Eerbeek, omdat dit landhuis onderwerp is van een van de bekendste schilderijen van Jan Mankes. De schilder woonde aan de Dr. Gunningstraat en keek vanuit zijn atelier op Huis te Eerbeek, een uitzicht dat hij in de winter van 1917 vastlegde.
Daarnaast wordt een schilderwedstrijd uitgeschreven voor amateurkunstenaars. Uit de inzendingen wordt na de zomer een tentoonstelling samengesteld, die eerst te zien zal zijn in de Kruiskerk en later wordt verplaatst naar de etalages van de ondernemers in het dorp.

Veel activiteiten

Op zijn huis aan de Dr. Gunningstraat wordt ter herinnering een plaquette aangebracht, dat wordt gemaakt door kunstenares Monique Bosch. In de bibliotheek en bij de Korenmolen wordt een achttal lezingen verzorgd, niet alleen over Mankes en zijn leven, maar onder andere ook over zijn vrouw Annie Mankes – Zernike, de eerste vrouwelijke dominee van Nederland, en over de olieverf- en druktechnieken waarmee Mankes werkte. Ook wordt een boekje uitgegeven waarin bekende kunstenaars en kunstliefhebbers schrijven over een werk van Jan Mankes dat hen bijzonder aanspreekt. Zo leveren onder andere Hans Dorrestein, Lydia Rood en Charlotte Caspers een bijdrage. Ondernemers worden opgeroepen een leuke actie te houden binnen het thema. Zo zal Wijnkoperij Vriezenkolk een Jan Mankes-wijn gaan verkopen.

Film

Het drietal van de stichting 100 Jaar Jan Mankes werkt ondertussen in samenwerking met Museum MORE in Gorssel aan een korte film over het leven en werk van Jan Mankes. Hiervoor worden de plekken in Eerbeek en omgeving bezocht waar Mankes heeft gewerkt en die in zijn werk terug te vinden zijn. De film is te zien in Museum MORE en bij de exposities in Eerbeek. “Verhalen over Mankes zijn hiervoor overigens nog steeds van harte welkom”, meldt Renshof. “Er is al veel bekend uit de brieven die hij schreef. Zo weten we dat hij in juni 1917 begon met het bestuderen van paarden. Daarvoor koos hij de werkpaarden die de schepen trokken over de jaagpaden langs het kanaal. In dit jaar maakte Mankes tekeningen, etsen en het schilderij ‘Wit paard’. We zoeken nog verhalen, foto’s, brieven, anekdotes over de ‘voerlui, sjouwerlui en schippers’ van de trekschuiten waarover Mankes het in zijn brieven heeft. Ook het paard bij de korenmolen werd bestudeerd, wie weet hier meer van?” Renshof verwelkomt reacties graag via info@100jaarjanmankes.nl.

www.100jaarjanmankes.nl

Foto: Het werk ‘Uitzicht atelier te Eerbeek’ uit 1917

Lees ook

Twaalf jaar cel voor doden Eerbeekse Marjolein

EERBEEK – De rechtbank van Zutphen heeft een 30-jarige man uit Rheden veroordeeld voor het …

One comment

  1. Ik vond gisteren in de kringloop in Zutphen een oude ingelijste tekening waarvan ik vermoedde dat die wel eens echt zou kunnen zijn. (Loupe altijd bij me!). Het betrof een naaktstudie van een vrouw. Eenmaal uit de lijst bleek dit wel degelijk een echte tekening te zijn op zeer dun handgeschept papier. Bij het zoeken via Google (afbeeldingen) kwam ik terecht bij Jan Mankes en de gelijkenis was wel heel treffend. Ik ben nu op zoek naar een kenner die kan bevestigen of dit waar kan zijn. Het zou zo mooi kunnen zijn zeker in het jaar 2020 waardin in Eerbeek deze grote kunstenaar herdenkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.