Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Uitdaging

Een Stief Kwartiertje: Uitdaging

Nu we een aantal dagen op weg zijn in 2020 zult u ongetwijfeld bemerkt hebben dat het nieuwe jaar verdacht veel lijkt op het oude. Maar omdat het jaar nog zo nieuw is, leeft er bij velen van ons de hoop dat het een goed jaar zal worden, hopelijk beter dan het oude, wellicht niet het allerbeste, al hebben we elkaar dat hartelijk en gemeend toegewenst.

Het nieuwe decennium wordt een grote uitdaging, ook in onze regio. We zullen een uitweg moeten vinden voor de grote tegenstellingen, die steeds duidelijker op ons afkomen. Zo wordt het steeds drukker op onze wegen en dus ook op die van de Veluwezoom; de stroom auto’s wordt langer en daarmee ook de files. De verkeersdrukte zal langzaam maar zeker van het westen naar het oosten verschuiven. Het zal de roep om meer asfalt vergroten en daarmee ook de roep om meer openbaar vervoer. Daarnaast zal er sprake zijn van bevolkingsgroei en die mensen willen en kunnen niet allemaal in het westen wonen en dus komen ze naar ons toe, ook met de auto. Ze willen ook een dak boven hun hoofd, dus moet hier meer gebouwd worden en zal er een nieuwe slag om de kostbare bouwgrond plaatsvinden. Ook onze natuurgebieden zijn niet heilig, ze liggen letterlijk in de weg naar onze ‘vooruitgang’. De verdroging van de Veluwe moet tegengegaan worden, sterker nog: de Veluwe zal veel meer water moeten vasthouden voor tijden van droogte. De toeristenindustrie mag natuurlijk niet opdrogen en krijgt alle kans te groeien als het water op de Veluwe blijft; immers, zonder water geen groei. En de naaldbomen moeten plaatsmaken voor nieuwe loofbomen.
Al die ontwikkelingen zullen in prachtige nota’s beschreven worden, waaromheen een hele fraaie strik zit waarop in kapitalen duurzaam gedrukt is. Kortom, de grote uitdaging zal dus zijn dat we óf stikken in het stof óf dat we de stiksels afstoffen, die ons verbinden.

Een uitdaging betekent dat we iets moeten doen wat we niet eerder deden en omdat het een begrip is met een positieve klank zal dat tot nieuwe perspectieven kunnen leiden. Misschien kunnen we andere en betere energiebronnen vinden die ver buiten ons fraaie landschap liggen, zodat die niet volgepompt hoeven te worden met zonneparken en ons uitzicht niet bepaald wordt door zeer hoge windmolens. De agrarische sector zal kleiner moeten worden, waardoor er meer ruimte komt voor bossen en andere natuur, maar ook voor woningbouw. De rivieren zouden we ook breder kunnen maken om het water bij hevige regen beter te verwerken en de meegenomen rivierklei kan weer tot kringlooplandbouw leiden. Onze IJssel wordt een levensader. We moeten niet alleen tegen de klimaatverandering vechten, maar juist verstandig meebewegen. Uitdagingen zijn ook en vooral kansen, zoals onze slimme buren uit Wageningen ons voorspiegelen.

In het afgelopen jaar hebben we als mensen in onze samenleving vaak tegenover elkaar gestaan en ruzie gemaakt over vliegen, PAS en Pfas, de tanende voorzieningen, het klimaat, de migranten etc. En toch leven we in een van de welvarendste en veiligste landen op de aardkloot, waarin het merendeel van de mensen zegt tevreden en zelfs gelukkig te zijn. De tegenstellingen zullen dit jaar niet anders zijn en wellicht zullen die opnieuw gesymboliseerd worden in de komende nieuwjaarsnacht met het even feestelijke als verfoeilijke fenomeen: vuurwerk. Vuurwerk staat symbool voor de huidige tegenstellingen en een eerste stap in de richting van een samenleving met respect voor mens, dier en plant is om van een tegenstelling een uitdaging maken.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Twaalf jaar cel voor doden Eerbeekse Marjolein

EERBEEK – De rechtbank van Zutphen heeft een 30-jarige man uit Rheden veroordeeld voor het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.