Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Standvastig

Een Stief Kwartiertje: Standvastig

Bomen zijn over het algemeen standvastiger dan mensen; logisch zult u zeggen, want ze hebben een hechte binding met de ondergrond, terwijl mensen daarop voornamelijk zwalkend zijn. Bomen bestaan ook al miljoenen jaren langer dan de mens en hebben dan ook meer recht van spreken als het om hun voortbestaan gaat. Ze zijn ook nuttiger dan de mens, omdat ze CO2 uit de lucht halen, terwijl de mens die er juist op grote schaal inblaast. Ze geven bij vroegtijdig overlijden zelfs warmte die via de kachel weliswaar in de atmosfeer terechtkomt, terwijl de mens nog steeds nadenkt hoe de vrijgekomen energie in crematoria gebruikt kan worden voor het bakken van de cake en het hartverwarmend condoleren. Een dode boom zorgt zelfs voor nieuw leven. Kortom, het is een morele plicht om zuinig te zijn op onze bomen en juist daarover gaat nu een heftige discussie in Doesburg. De Doesburgers moeten eerdaags bewijzen dat ze even standvastig zijn als de bomen.

In de wijk Molenvelden van het oude stadje wil men 70 bomen kappen omdat ze in de weg staan en aan het eind van hun boomlatijn zouden zijn. Meestal is het de mens die de boom in de weg staat, want veel bomen stonden er al voordat de mens meende dat haar weg versperd werd.
Sinds de bijl het heeft afgelegd tegen de kettingzaag is de boom zijn leven niet zeker; de kettingzaag moet immers renderen. De laatste tijd is er echter veel gedoe over bomen die in de weg staan. Zo wilden de provincie en gemeenten veel bomen kappen die weliswaar niet daadwerkelijk ín de weg staan, maar in de ogen van beleidsambtenaren met liefde voor besluiten in de geest van de kettingzaag, net iets te dicht náást de weg en dat acht men gevaarlijk, maar de vraag is natuurlijk wie of wat elkaar in de weg zit. De mens acht zich nog altijd verheven boven de boom al is de afstand tot de kruin aanzienlijk.
Ook zouden delen van de Veluwe en haar zoom gekapt worden vanwege de houtopbrengst en om ‘nieuwe natuur’ te creëren. Vaak gaat het kappen gepaard met de belofte dat er weer veel jonge bomen geplant worden; dus per saldo zou er weinig tot niets veranderen, alleen duurt het een jaartje of 30 voordat de omgeving weer enigszins op die van de oude staat lijkt. Daar komt nog bij dat de mens de bomen vaak niet toestaan om zichzelf voort te planten.

Maar na deze lange omweg terug naar Doesburg. De linkse rakkers in de gemeenteraad vinden dat de wijk Molenvelden grijs is in plaats van groen en dat de bomen derhalve moeten blijven staan en sterker nog, met andere soortgenoten moeten worden uitgebreid. Bomen houden immers van een multiraciale samenleving. De gemeenteraadsleden vinden ook dat de bomen een welkome bijdrage leveren aan de sfeer van de wijk, die waarschijnlijk in de komende tijd door de nieuwe stadsdichter en de nieuwe stadsfotograaf voor de eeuwigheid worden vastgelegd. Ook is duidelijk dat er nog veel extra bomen geplant moeten worden om de doelstellingen van een CO2-neutraal Doesburg te behalen.
De Molenvelders mogen eerdaags zelf vertellen wat ze ervan vinden. Dat is aan de late kant natuurlijk, maar het leerproces van bestuurders om mensen eerder bij plannen te betrekken voltrekt zich nu eenmaal met de snelheid van het groeiproces van een Hollandse eik.

Als de Molenvelders en de bomen standvastig blijven dan kunnen ze niet om elkaar heen. En de gemeenteraad ook niet.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Twaalf jaar cel voor doden Eerbeekse Marjolein

EERBEEK – De rechtbank van Zutphen heeft een 30-jarige man uit Rheden veroordeeld voor het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.