Home / Rheden-Regiobode / Combinatiefunctionarissen sport, cultuur en geletterdheid blijven actief scholen

Combinatiefunctionarissen sport, cultuur en geletterdheid blijven actief scholen

RHEDEN/ROZENDAAL – Combinatiefunctionarissen sport & bewegen, cultuur en geletterdheid blijven zeker tot en met 2022 actief voor basisschoolkinderen in Rheden en Rozendaal. Op maandag 2 december verlengden de gemeenten Rheden en Rozendaal, de vier scholengroepen in de gemeenten, Cultuurbedrijf RIQQ, Bibliotheek Veluwezoom en Sportbedrijf Rheden hun samenwerking rondom de regeling voor combinatiefunctionarissen.

Daarmee blijft er extra aandacht voor sport, cultuur en (digitale) geletterdheid op alle basisscholen in Rheden en Rozendaal. Jaarlijks kunnen scholen aangeven op welk gebied zij ondersteuning van de functionarissen wensen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van muziekonderwijs, het verzorgen van lessen mediawijsheid of het organiseren van tussen- en naschoolse sportactiviteiten. Het geld voor de regeling komt van het Rijk, de gemeenten en de basisscholen.

Sport & Bewegen

Ruud van Dijk is combinatiefunctionaris bij Sportbedrijf Rheden. Deze organisatie zorgt er samen met de scholen voor dat kinderen dagelijks voldoende bewegen krijgen en ook goed leren bewegen. Zo ondersteunen zij scholen bij het organiseren van goed bewegingsonderwijs door het coachen van groepsleerkrachten. Daarnaast verzorgt Sportbedrijf Rheden ook pauze en naschoolse activiteiten. Verder leggen ze contacten tussen scholen en sportaanbieders en verspreiden ze jaarlijks het boekje Sjors Sportief, waarin al het sport- en cultuur aanbod van verenigingen uit de buurt staat.

Cultuur

Jessica Harmsen werkt als combinatiefunctionaris voor Cultuurbedrijf RIQQ en vertelt het volgende over de samenwerking: “Mooi om te zien dat de aandacht de laatste jaren is verbreed van eenmalige activiteiten naar structurele programma’s.” De organisatatie heeft veel scholen geholpen met het organiseren van muziekonderwijs, door subsidies aan te vragen en contacten te leggen met verenigingen en muziekdocenten uit de omgeving. Zo bieden ze kinderen de kans om met professionele muzikanten samen te spelen in een kamermuziekfestival, of stimuleren ze scholen om meer muziekles in de klas te geven.

(Digitale) geletterdheid

Bram te Brake is combinatiefunctionaris bij Bibliotheek Veluwezoom en geeft lessen over mediawijsheid, informatievaardigheden, ict-vaardigheden en de werking van computers. “Technologie, internet en (social) media spelen een steeds grotere rol in ons leven. Het is belangrijk om kinderen te leren daarmee om te gaan”, aldus Te Brake. In zijn lessen maakt Bram te Brake kinderen bewust van de rol van (social) media in ons leven. Hij laat hen kennis maken met programmeren en leert ze hoe ze technologie kunnen gebruiken, door bijvoorbeeld slim te zoeken, een probleem op te lossen of te presenteren.

Combinatie

De combinatiefunctionarissen zijn naast hun werkzaamheden op scholen actief in de wijk en voor andere doelgroepen. Zo organiseren zij sport- en cultuuractiviteiten in de wijk, ondersteunen sport -en cultuurverenigingen en helpen inwoners die drempels als financiën of een beperking ervaren om deel te nemen aan sport en cultuur. Marc Budel, wethouder Sport en Cultuur, is blij met de samenwerking: “dit alles met het doel om de deelname aan sport, bewegen en cultuur te stimuleren en informatievaardigheden en mediawijsheid te ontwikkelen”.

Lees ook

Concert in Dorpskerk

RHEDEN – Zondag 26 september geven Thea Riesebos en Maud Sauer een concert met orgel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.