Home / Doesburg-Regiobode / Bijzondere reeks lezingen in kader 75 jaar vrijheid

Bijzondere reeks lezingen in kader 75 jaar vrijheid

DOESBURG – In het komende jaar wordt in ons land uitgebreid stilgestaan bij de herdenking van 75 jaar bevrijding. Uiteraard ook in Doesburg. Dat gebeurt onder meer met een reeks lezingen georganiseerd door streekmuseum De Roode Tooren.

De voordrachten vinden allen plaats in de bovenzaal van De Waag en worden gegeven door Ad van Liempt, Eric Somers van het NIOD, historisch onderzoeker Robin te Slaa en Esther Captain van de Nederlandse Academie van Wetenschappen. Aanmelden kan voor de hele reeks in één keer of voor afzonderlijke lezingen.
De cyclus lezingen bestaat uit vier bijeenkomsten. Op 23 januari gaat deze over De Jodenvervolging In Nederland. Op 5 maart staat de NSB centraal in een lezing getiteld ‘Ontstaan en opkomst van de Nationaal Socialistische Beweging in Nederland, 1931-1935’. Het thema van de bijeenkomst op 30 april is ‘Na de bevrijding’ en op 24 september wordt gesproken over ‘Nederlands-Indië voor en na de bevrijding’.

Jodenvervolging

De eerste lezing wordt zoals gezegd gehouden op donderdag 23 januari in de bovenzaal van Stadsbierhuis De Waag aan de Koepoortstraat 2 in Doesburg. Het onderwerp is De Jodenvervolging in Nederland. Spreker is dr. Erik Somers, onderzoeker/historicus, verbonden aan het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies te Amsterdam. Hij is sinds 1977 als historicus verbonden aan het NIOD. Als projectleider is hij betrokken geweest bij verschillende in- en externe projecten, zoals de Nationale Beeldbank WO2, Buchenwald-project, Oorlogskind en De Jodenvervolging in foto’s. Hij publiceerde verschillende boeken over de Tweede Wereldoorlog.
De basis van de presentatie in Doesburg is het boek ‘De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’. Met dit boek werd de vervolging van de Joden in Nederland tijdens de Duitse bezetting voor het eerst uitvoerig in beeld gebracht. Zowel professionele fotografen als amateurs maakten aangrijpende foto’s van deze donkere periode.

Aanmelden

De voordrachten beginnen telkens om 20.00 uur. Belangstellenden kunnen intekenen op de hele cyclus voor 40 euro voor leden van De Roode Tooren en voor 50 euro voor niet-leden. Men kan ook intekenen op losse avonden. De kosten hiervoor bedragen per avond 12,50 euro voor leden en 15 euro voor niet-leden. Aanmelding kan per e-mail: info@deroodetooren.nl of telefonisch bij Rinus Rabeling, tel. 0313-472968.

De lezingen vinden plaats naast andere activiteiten, zoals een expositie over Doesburg in de Tweede Wereldoorlog (april-september) in museum De Roode Tooren, speciale aandacht voor de Stolpersteine in Doesburg en de bevrijdingsactiviteiten op 18 april met onder meer een doortocht van een colonne historische voertuigen van Keep Them Rolling.

Foto:Transport van Joden van kamp Westerbork naar Auschwitz

Lees ook

Boek over Theo Colenbrander uitgebracht

DOESBURG – Onlangs heeft de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh / Streekmuseum De Roode …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.