Home / Brummen-Regiobode / Alex van Hedel staat in nieuwjaarstoespraak stil bij duurzaamheid

Alex van Hedel staat in nieuwjaarstoespraak stil bij duurzaamheid

BRUMMEN – Een traditioneel onderdeel van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Brummen is de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Alex van Hedel. Dit keer stond hij stil bij het thema duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Ook schonk hij aandacht aan de discussie over het afsteken van vuurwerk binnen de gemeente.

Van Hedel blikte terug op de jaarwisseling die in Brummen gelukkig rustig is verlopen. Wel heeft ook hij zijn bedenkingen bij de manier waarop oud en nieuw tegenwoordig wordt gevierd, met vuurwerk van grote hoeveelheid en kracht. “Veel mensen beleven plezier aan deze traditie, maar vanuit de samenleving wordt terecht verzoek op handhaving gedaan”, zei Van Hedel, waarna hij uitlegde dat dit lastig is met het gebrek aan politiecapaciteit. “We zullen gezamenlijk toe moeten naar het omvormen van een jarenlange, inmiddels uit te hand gelopen, traditie. Ernstig letsel, branden, hulpverleners die bestookt worden, immense schade en buitenproportionele inzet van hulpdiensten, dat kun je geen traditie meer noemen. Het is deels crimineel gedrag wat we gezamenlijk moeten willen uitbannen. Dat vraagt bewustwording, het vraagt moraal en tijd om binnen onze duurzame samenleving tot alternatieven te komen.”

Dat hij graag met feestvierders meedenkt, liet Van Hedel blijken in het volgende deel van zijn speech, waarin hij vertelde dat hem ter ore was gekomen dat een aantal jongedames een nieuwjaarsfeest wilde organiseren. “Tijdgebrek en procedures deed hen uiteindelijk afhaken. Misschien dan maar 2020/2021. Ik nodig hen uit, en met hen 25 andere jongeren, om samen met mij, en daarbij de jongerenwerker van SWB, voor de volgende jaarwisseling letterlijk en figuurlijk een ‘knalfeest’ te organiseren. Vooralsnog geen toezegging voor geld, maar wel mijn persoonlijke en volledige inzet en medewerking. Ik ken degene die de vergunning moet verlenen goed; dus dat zit wel snor”, aldus Van Hedel. “Ik heb daar slechts één voorwaarde bij: diegenen die mee willen organiseren, verbinden zich tevens aan het bijwonen van vijf gezellige workshops over democratie, politiek en bestuur, onder leiding van diezelfde snor.”

Van Hedel sprak over het belang om in Brummen te blijven streven naar het met elkaar duurzaam kunnen en willen samenleven. Hij sprak de wens uit ‘de wereld, te beginnen in Brummen, zodanig te maken dat alle mensen vandaag en morgen in welzijn leven en waarbij de natuurlijke omgeving en haar hulpbronnen respectvol in stand worden gehouden.’
De burgemeester riep daarbij op tot deelname door burgers, op velerlei vlakken. “Burgerparticipatie betekent niet alleen partieel ideeën ontwikkelen, wensen deponeren of al dan niet terechte kritiek leveren. Burgerparticipatie betekent ook verantwoordelijkheid nemen in een duurzame samenleving. Verantwoordelijkheid nemen in de politiek, in de gemeenteraad, in die burgerlijke samenleving. Verantwoordelijkheid nemen in onze democratie dus.” Van Hedel noemde enkele voorbeelden van dit soort initiatieven in de duurzame samenleving, zoals Stichting Onze Droom die ontmoeting stimuleert en faciliteert en de Stichting Welzijn Brummen waar veel vrijwilligers meehelpen. Hij noemde duurzame initiatieven als het Voedselbos, het Landschapsnetwerk Brummen en BrummenEnergie als mooie voorbeelden.

Lees ook

Optredens Brummens Mannenkoor

BRUMMEN – Het Brummens Mannenkoor zingt zondag 26 september in de Pancratiuskerk in Brummen. Er …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.