Home / Doesburg-Regiobode / Actie voor meer hoogstamboomgaarden in Doesburg

Actie voor meer hoogstamboomgaarden in Doesburg

DOESBURG – Het seizoen voor de aanplant van hoogstamfruitbomen is in volle gang. De gemeente Doesburg organiseert in samenwerking met museumtuin ‘t Olde Ras en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een speciale actie om het aantal hoogstamboomgaarden in het buitengebied van Doesburg te vergroten.

Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Veel boerderijen in het buitengebied van Doesburg hadden vroeger een kleine (boeren)boomgaard met hoogstamfruit. De oogst van het hoogstamfruit was arbeidsintensief en dus duur. Op veel plaatsen werden daarom de hoogstamboomgaarden gerooid. Bewoners van het buitengebied kunnen nu meehelpen om deze karakteristieke boomgaarden weer aan te planten door mee te doen met de actie Houd de Bongerd Hoog in Doesburg. Hiermee wordt de eigenheid van het landschap versterkt.

Wie een karakteristieke boomgaard wil aanplanten of bestaande boomgaard wilt uitbreiden, kan zich tot 3 februari aanmelden voor de actie Houd de Bongerd Hoog via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl. De hoogstamfruitbomen worden met subsidie door de gemeente Doesburg en provincie Gelderland aangeboden. De eigen bijdrage voor een hoogstamfruitboom inclusief boompaal en boomband/touw bedraagt 13 euro. Na aanmelding neemt ‘t Olde Ras contact op met de deelnemer. In overleg met de deelnemer wordt een keuze gemaakt in de fruitrassen, er kan worden gekozen uit oude fruitrassen als de Groninger Kroon, Sterappel, Elstar, Schone van Boskoop, English Winter Gold Pearmain, Notarisappel, James Grieve. De bomen kunnen op afspraak worden opgehaald bij de museumtuin ‘t Olde Ras aan de Parallelweg Den Helder 1 te Doesburg 1. Hierbij betaalt de deelnemer zijn of haar eigen bijdrage. Hierna kunnen deelnemers zelf aan de slag met de aanplant.

Lees ook

Boek over Theo Colenbrander uitgebracht

DOESBURG – Onlangs heeft de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh / Streekmuseum De Roode …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.