Home / Nieuws / Verzet en hulp aan onderduikers centraal in oorlogsmuseum

Verzet en hulp aan onderduikers centraal in oorlogsmuseum

VELP – In pop-up museum Rheden in Oorlogstijd in Velp is vrijdagavond 29 november het tweede thema gepresenteerd. Het verzet en de hulp aan Joodse onderduikers staat tot februari extra in de aandacht, waarna in het derde kwartaal de bevrijding de het leidende thema zal zijn.

Leden van de Rhedense gemeenteraad waren uitgenodigd in het museum en kregen na een welkom van Jaap Lok een rondleiding door conservator Jean Kreunen. Hij nam de raadsleden als eersten ook mee in de kelder onder het museum aan de Hoofdstraat. Daarin zijn twee diorama’s ingericht. In het ene is uitgebeeld hoe het er uit zag in de schuilkelders en onder welke omstandigheden onderduikers moesten leven, in het andere is uitgebeeld hoe het verzet haar werk deed. Daar staat een illegale radio waarvan de berichten via gestencilde krantjes werden verspreid. Verder zijn er attributen te zien die werden gebruikt bij het vervalsen van papieren en dergelijke.
Daarnaast is de museum-collectie op verschillende terreinen weer flink uitgebreid, want er worden zeer regelmatig nog voorwerpen, foto’s en herinneringen uit de oorlog ingeleverd of in bruikleen afgestaan door de inwoners van de zeven dorpen van de gemeente Rheden. Want buiten het feit dat het een indrukwekkend museum over de oorlogsjaren is, maakt het lokale aspect een bezoek bijzonder de moeite waard.

Museum Rheden in Oorlogstijd is gevestigd aan de Hoofdstraat 75 in Velp en gratis te bezoeken tijdens de openingsuren op vrijdag, zaterdag en zondag, van 11.00 tot 17.00 uur.
Foto: Wencel Maresch

facebook.com/rhedeninoorlogstijd

Foto: Een kijkje in de kelder van het pop-up oorlogsmuseum, waar het verzet werkt aan een illegale krant

Lees ook

Wie goed zoekt, vindt de ijsvogel

REGIO – Het is een schuw vogeltje, maar wie oplet ziet ze soms aan de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.