Home / Nieuws / Stichting de Oase proost op vijfjarig bestaan

Stichting de Oase proost op vijfjarig bestaan

DIEREN – Met het faillissement van zorgorganisatie Carion in 2013 ontstond een probleem in de Oase in Dieren: hoe moest het verder met alle verenigingen en groepen die hier hun thuis hadden? De gebruikers wachtten niet tot de gemeente met een plan zou komen, maar richtten zelf een stichting op om het reilen en zeilen van het multifunctioneel centrum over te nemen. Stichting de Oase vierde dit weekend haar vijfjarig bestaan.

Henk van den Heuvel was de eerste voorzitter, een functie die hij ruim 4,5 jaar vervulde. “Toen Carion failliet ging, had de Oase geen eigenaar meer en dat gaf natuurlijk grote onzekerheid onder de gebruikers. Toen waren dat ook al zo’n 25 verenigingen en organisaties. Mensen uit de verschillende groepen hebben toen de handen ineengeslagen om te zorgen dat de Oase zou kunnen blijven bestaan. De Modelspoorclub Veluwezoom, waar ik toen bestuurslid van was, was net naar de Oase verhuisd en wij wilden natuurlijk ook heel graag dat we hier konden blijven.”
De werkgroep van de verschillende gebruikers klopte aan bij de gemeente Rheden, waar enthousiast werd gereageerd op het vormen van een stichting die het beheer van de Oase over zou nemen. De stichting werd opgericht, de gemeente kocht het gebouw aan in 2014 en de Oase kon blijven bestaan. Met alle gebruikers werden nieuwe huurtarieven afgesproken. “We moeten als stichting zelf de begroting sluitend krijgen en daarom moeten we huur vragen voor het zaalgebruik. Iets dat de gebruikers overigens ook allemaal heel goed begrijpen’, zegt Van den Heuvel. “Met de kleinere groepen of activiteiten voor kwetsbare groepen spreken we een ander tarief af, naar wat zij kunnen dragen.”
De openbare ruimte is voor iedereen toegankelijk om elkaar te ontmoeten, een kaartje te leggen of het biljart te gebruiken. Een team van vrijwillige gastvrouwen en -heren is present en zorgt voor de koffie. Het gebouw is in de loop der jaren stukje bij beetje opgeknapt, er is nieuw meubilair aangeschaft en in de kerstperiode komt er een nieuwe keuken. De ruimtes zijn allemaal multifunctioneel. In de ruimte waar de ene avond een orkest repeteert, wordt in het weekend een darttoernooi voor mensen met een beperking gehouden. Het televisiescherm dat in een vergadering wordt gebruikt voor een presentatie, is voor jongeren een groot scherm op op te gamen.

Inmiddels is de stichting vijf jaar onderweg en maken meer dan veertig verenigingen, organisaties en groepen regelmatig gebruik van de Oase. De verschillende zalen worden aan de meest uiteenlopende gebruikers verhuurd. “Wij zijn hier nog steeds met de modelspoorvereniging, maar ook een aquariumclub, kaart- en schaakverenigingen, de Turkse en Italiaanse vereniging, diverse creatieve groepen, een yogagroep, beweeggroep voor ouderen, leeskringen en koren maken gebruik van de Oase. Het Dierens Harmonie Orkest repeteert hier, RIQQ verzorgt er een deel van de muzieklessen”, zegt Frits Derksen, secretaris van de stichting. Trots is het bestuur ook op de Smulhoek, waar drie keer per week voor mensen wordt gekookt. “Voor een klein bedrag krijgen bezoekers een driegangenmaaltijd voorgeschoteld. De bijeenkomsten worden altijd goed bezocht.”
De Smulhoek past goed binnen de doelstellingen van de Oase, om mensen een laagdrempelige plek te bieden voor ontmoeting. In dit kader wordt ook aan de toekomst gedacht. Met behulp van een professionele beroepskracht zou nog meer ondersteuning kunnen worden geboden aan mensen uit kwetsbare groepen, veelal ouderen en mensen met een beperking. “Er zijn veel mensen die wel zelfstandig wonen, maar geen of een klein sociaal netwerk hebben en eigenlijk meer begeleiding nodig hebben. De Oase zou dit, gekoppeld aan activiteiten voor de doelgroep, misschien kunnen gaan bieden.” Hierover is het huidige bestuur, onder voorzitterschap van Tonet van Zeist, met de gemeente in gesprek. Die gaat kijken hoe die ondersteuning kan worden geboden.

Zaterdag blikte stichting de Oase terug op de eerste vijf jaar van haar bestaan. Voorzitter Tonet van Zeist sprak een woordje (foto). Wethouder Gea Hofstede van de gemeente Rheden sprak haar waardering uit voor het bestuur en de vrijwilligers die zorgen dat deze belangrijke voorziening in stand kan blijven.

Foto: Aart van Raalte

Lees ook

VVD Rheden wil click-en-collect binnen 2 uur

RHEDEN – De VVD fractie van Rheden heeft burgemeester Carol van Eert verzocht de mogelijkheden …

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.