Home / Doesburg-Regiobode / Schrijfster Tineke Beishuizen roept op: doe mee aan gedichtenwedstrijd

Schrijfster Tineke Beishuizen roept op: doe mee aan gedichtenwedstrijd

DOESBURG – De Protestantse Gemeente Angerlo / Doesburg organiseert ook dit jaar weer een gedichtenwedstrijd. Schrijfster Tineke Beishuizen schreef een oproep aan taalliefhebbers om hieraan mee te doen.

“Misschien heeft u zich de afgelopen week uitgeleefd met het schrijven van sinterklaasgedichten en ontdekt dat het een hele uitdaging is om iets aan een ander mee te delen in de vorm van een aantal dichtregels. Als u de smaak te pakken heeft, hebben wij een nieuwe uitdaging voor u. Een gelegenheid om een emotie, een gedachte, een visie of een filosofie te uiten in de vorm van een gedicht.
Op donderdag 30 januari begint in Nederland en in België de Poëzieweek, die zal duren tot en met woensdag 5 februari. Een week die bedoeld is als propaganda voor Het Gedicht. Iets dat niet overbodig is, want over poëzie wordt een stuk minder geschreven en gepraat dan bijvoorbeeld over voetbal. De eerste dag van de Poëzieweek – dus donderdag 30 januari – is traditiegetrouw de Dag van de Poëzie. Een dag waarop je veel Nederlandse en Belgische dichters kunt aantreffen in zalen en zaaltjes en voor radio en televisie, om hun gedichten voor te dragen. Wat ze vooral ook doen in de hoop om eindelijk eens een paar van hun onverkochte dichtbundels aan de man te brengen. Want van boeken met gedichten worden er nu eenmaal veel minder verkocht dan van boeken over…nou ja, vult u zelf maar in.

En nu komt de uitdaging. De Protestantse Gemeente Angerlo/Doesburg gaat voor de achtste keer een gedichtenwedstrijd organiseren in het kader van De Poëzieweek. Dit jaar met als thema ‘De toekomst is nu’. En u bent uitgenodigd om aan deze wedstrijd mee te doen. Denk nu niet meteen dat u dat niet kunt, want u heeft geen idee hoeveel prachtige gedichten er de afgelopen jaren geschreven zijn door mensen die dat nooit eerder geprobeerd hadden. ‘De toekomst is nu’ is een thema dat niet alleen noodt tot een poëtische benadering, maar dat ook kansen biedt om uitdrukking te geven aan uw ideeën en misschien ook uw zorgen over wat zich op dit moment in onze maatschappij afspeelt. Want zelden is het heden zo bepalend geweest voor die nabije toekomst als juist nu. Wij willen daarom graag dat u daar aandacht aan besteedt in uw ingezonden gedicht!

Een jury, bestaande uit Chris Kors, Petra Spaan, Marian Grandia, Jan Ravensteijn en ondergetekende, zal uit de ingezonden gedichten de mooiste kiezen, en dat levert jaarlijks tijdens de jury-vergaderingen heel wat gehakketak op. Maar we komen er altijd weer uit. Het winnende gedicht zal op een groot doek gedurende enkele maanden aan de buitenmuur van de Martinikerk te lezen zijn.
De uitslag en het officieel openbaar maken van het gedicht vindt plaats op zondag 26 januari (we lopen een beetje op de officiële data vooruit)tijdens een feestelijke ontvangst in de Martinikerk in Doesburg. Maar hierover later meer. Nu is van belang dat u uw gedicht – dat niet langer dan veertien regels mag zijn – vóór 16 januari instuurt naar chris.kors@gmail.com. Wij zien er naar uit!”

Lees ook

Jurgen Teunissen nieuwe prins van De Deurdouwers

ANGERLO – Op zaterdag 11 januari werden prins Jurgen Teunissen en prinses Annabel van der …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.