Home / Rheden-Regiobode / Rhedens grof afval volgend jaar naar Doesburg

Rhedens grof afval volgend jaar naar Doesburg

GEM. RHEDEN – Als het aan het college van de gemeente Rheden ligt, brengen inwoners vanaf midden volgend jaar hun grofvuil naar het Recycleplein in Doesburg. Kortere reistijden moeten een besparing opleveren in kosten en uitstoot in verkeer.

De gemeente Rheden heeft binnen haar grenzen geen mogelijkheid om zelf een afvalbrengstation te exploiteren. Daarom wordt hiervoor bij de buren aangeklopt. Op dit moment moeten inwoners van de gemeente Rheden met hun afval naar het Afvalbrengstation Arnhem-Noord. Per jaar brengen inwoners van de gemeente Rheden hier samen zo’n 22.000 bezoekjes.

In 2017 is in Doesburg het nieuwe afvalbrengpunt geopend, waar genoeg capaciteit is om ook het afval van de gemeente Rheden te verwerken. Door te kiezen voor een samenwerking met het Recycleplein in Doesburg, dat beter bereikbaar is dan het punt in Arnhem, wordt voor de meeste inwoners van Rheden de reistijd korter en daarmee de uitstoot door verkeer minder. Alleen inwoners van Velp zullen wat verder moeten rijden, maar de gemiddelde reistijd neemt nog steeds af. Ook neemt de maximale reistijd voor inwoners van de gemeente Rheden af.

In Arnhem is het zo dat voor betaalde afvalstromen, zoals bepaalde soorten hout, puin, gips, matrassen en grof restafval, een beperkte hoeveelheid gratis aangeleverd mag worden. Dit is in Doesburg niet het geval. Hier geldt ‘de vervuiler betaalt’ en alle betaalde stroffen worden op gewicht in rekening gebracht. Bepaalde soorten afval mogen nog steeds gratis worden gebracht, zoals asbest, glas, frituurvet, luiers, oud papier, oud ijzer, snoeiafval en dergelijke.
De gemeente Rheden betaalt aan Doesburg ongeveer 110.000 euro minder dan aan Arnhem.
De gemeenteraad neemt hierover dinsdag 17 december een besluit.

Lees ook

Vrolijke middag bij de Narrenkap

VELP – Zaterdagmiddag 25 januari was het weer tijd voor de jaarlijkse Vrolijke Middag bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.