Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: IJspret in de uiterwaarden

Retrospectief: IJspret in de uiterwaarden

In de winter van 1910-1911 kon naar hartenlust geschaatst worden op de uiterwaarden bij Dieren. Zeker in januari was het die winter koud, met nachttemperaturen tot -15 graden Celsius. Langjarige overzichten tonen aan dat vorstperioden steeds minder voorkomen in Nederland en het genieten van natuurijs zal dan ook steeds zeldzamer worden. Dat maakt overigens niet dat het de komende maanden niet ineens dusdanig hard kan gaan vriezen, dat het beeld zoals op deze oude foto, gereconstrueerd kan worden.

Wat niet gereconstrueerd zal kunnen worden, is het decor waartegen de ijspret op deze prent wordt beleefd. We kijken naar Dieren vanaf de Doesburgse Dijk en met zicht op de Lagestraat. Direct valt op dat de toren van de RK Mariakerk niet op de foto staat. Die zou pas in 1924 gebouwd worden tegen de kerk uit 1894. Helemaal links op de foto zijn de gebouwen te zien waar in die tijd de leerlooierij Van der Kloot Meijburg was gevestigd. De looier gebruikte het water van de Ruiterbeek voor het chemische proces van het bewerken van huiden. Daarnaast zijn de kleedhokjes en schuttingen van het openlucht zwembad te zien.

Tegen de bebouwing van het zwembad aan, moeilijk te zien, staat een koek en zopie tent opgesteld. Zopie bestond in de 18e eeuw uit een mengsel van bockbier en rum. Door hier eieren, kaneel en kruidnagelen aan toe te voegen en dit te verwarmen, ontstond zopie. Later, in de 20e eeuw, werd in een koek-en-zopietentje vaak warme punch verkocht en tegenwoordig voornamelijk warme chocolademelk, snert, glühwein en gevulde koek.

Overigens betekende de winter in die tijd bepaald niet louter ijspret. In de amper geïsoleerde huizen was het een probleem warm te blijven. In de keuken en woonkamer lukte dat nog redelijk, in de rest van de woning was het ronduit ijskoud. Ook het transport en vervoer waren een probleem. Zeker als op de rivieren ijsgang ontstond. De veerponten en schipbruggen konden dan niet gebruikt worden en dat betekende – zeker omdat er veel minder vaste bruggen waren – een enorme barrière in de aanvoerlijnen van voedsel en brandstoffen.

Lees ook

Rijscholen uit de regio protesteren tegen lesverbod

DOETINCHEM – Rijschoolhouders uit Doetinchem en omgeving hebben zich vrijdag 19 februari verzameld op het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.