Home / Algemeen / Retrospectief: Het einde van de schipbrug

Retrospectief: Het einde van de schipbrug

We hebben in deze rubriek al eerder plaatjes van de schipbrug bij Doesburg geplaatst. Het is een veel gefotografeerde plek. Geen wonder, het was een locatie waar altijd wel iets gebeurde. Passerend wegverkeer, het wegnemen van het uitdrijfvak, passerende aken. Zeker aan de Doesburgse zijde van de brug waren er altijd wel kijkers.

Daar kwam in 1952 een einde aan. En uit dat jaar stamt deze prent uit de fotocollectie van de Arnhemse fotograaf Jaquet. De fotoreporter was aanwezig vanwege de opening van de vaste boogbrug over de IJssel, op 26 januari door Koningin Juliana. Vanaf het talud van de nieuwe overspanning nam hij de foto van de oude schipbrug die direct daarna afgebroken werd.

Daarmee kwam een einde aan een periode van honderden jaren. Al in 1643 lag er bij Doesburg een schipbrug over de op dat punt smalle IJssel. In 1672 werd die brug door Franse troepen vernield en pas in 1721 kwam er een nieuwe schipbrug. En die deed – tussendoor verschillende keren aangepast – dienst tot 1952. De drijvende brug was gebouwd op acht boten, van elk 16 meter lengte. Op die boten stonden bokken of schragen, waarop het brugdek rustte. Omdat de IJssel nogal smal is op die plek, moest het verhoogde brugdek het mogelijk maken de brug ook bij hoger en lager water te gebruiken. Maar dat nam niet weg dat bij extreme waterstanden de brug niet gebruikt kon worden. Waar dat voor het wegverkeer dan met moeite nog wel ging, had de tram daar sinds de aanleg van de tramlijnen van de GSM in 1884 onoverkomelijke problemen mee. Bij hoog of laag water werd de helling tussen oever en brug te stijl voor de trams en moesten passagiers te voet over de brug om aan de andere kant in een andere tram te stappen. Goederen werden met handkarren over de brug vervoerd. Geen wonder dat de komst van de vaste brug in 1952 – al in 1933 waren daar plannen voor geweest – als een grote vooruitgang werd gezien.

Op de voorgrond is de helling van de schaapswerf van Oebele Pieter van der Werff te zien.

Lees ook

Rick Evers: Beste YouTube,

Ik moet eens een hartig woordje met u spreken. Ons zoontje is namelijk heel erg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.