Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Boerderij De Pompe, Loenen

Retrospectief: Boerderij De Pompe, Loenen

Zoals in veel dorpen zijn er in Loenen in de loop der jaren veel fraaie oude boerderijen verloren gegaan. Ze werden bouwvallig of moesten plaats maken voor nieuwbouw. Sommige boerderijen zijn veel verbouwd en hebben daardoor het oude karakter verloren. Vaak kwamen er grote ramen in.
Boerderij De Pompe aan de Eerbeekseweg in Loenen is een oude boerderij. Deze dateert uit 1830 en gelukkig nooit ten prooi gevallen aan de slopershamer. Het huis is vroeger altijd dubbel bewoond geweest. Woningnood was er in die tijd nog niet zoveel, maar men deed het meer om wat extra inkomen te hebben. Een paar kamers konden de bewoners wel missen.
Nu woont op de familie Morks op De Pompe. Voordien de familie Roodink. Bernard Roodink kocht de boerderij van zijn schoonvader Hendrik Berenschot nadat hij eerst jarenlang woonde in het kleine huisje naast de boerderij, dat nu wordt bewoond door zijn dochter. Berenschot had een boerenbedrijfje. Jan Willem Modderkolk woonde toen samen met de familie Berenschot in de De Pompe.

We vernamen dat voor de familie Modderkolk ook de gezinnen van Willem Roessink, Marten Schotpoort, Peter Muller, Ap Hennink en Toon Sanders hebben ingewoond. Toon Sanders was een zwager van Hendrik Berenschot. Hendrik trouwde met Mina Sanders. Zij was een kordate vrouw die voor niets en niemand bang was. Zij werkte hard in huis en op de boerderij. Hooien, aardappels rooien, melken en het thuiswerk met de zorgen voor haar gezin: haar handen stonden nergens verkeerd voor.
Dochter Coby Berendschot heeft altijd thuis gewerkt en haar ouders geholpen. Toen zij vijf jaar oud was is zij erg ziek geweest. Mevrouw Hennink, die bij hen inwoonde, heeft haar met de kinderwagen naar dokter De Jong gebracht. Vader en moeder hebben op de knieën voor de bedstee gebeden dat ze mocht blijven leven. Coby is ze daar altijd dankbaar voor gebleven. Ze was wel helemaal doof geworden. Pas in 1968 kreeg zij een gehoorapparaat.

In die tijd dat deze foto werd gemaakt, woonden Ap en Hanna Hennink met hun gezin aan de rechterzijde van de boerderij. Hanna Hennink-Gorsseling heeft op de foto de kleine Appie voor zich staan. Mina Berenschot zit op de stoel en heeft twee van haar kinderen bij zich. De dochter Jannie heeft ze op schoot en de kleine Antoon staat naast haar.
Het uiterlijk van De Pompe is in de loop der jaren sterk veranderd. Er kwamen andere ramen in en alles werd gerenoveerd.

Lees ook

Collectanten MS Fonds gezocht

REGIO – Van 16 tot en met 21 november vindt de landelijke huis-aan-huis collecte van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.