Home / Brummen-Regiobode / Retrospectief: Apeldoornsch Kanaal bij Loenen

Retrospectief: Apeldoornsch Kanaal bij Loenen

Het is nog altijd een grote vraag of er ooit nog scheepvaart komt op het Apeldoornsch Kanaal ,dat ook vaak het Apeldoorn-Dierenskanaal wordt genoemd. Het kost allemaal veel te veel en de verdwenen ophaalbruggen vormen de grootste problemen. Verschillende bruggen zijn vervangen door dammen. Jaren geleden zag men er geen brood in om de bruggen te vernieuwen. Een dam, met waterdoorlaat, was veel goedkoper en bijna geen onderhoud.
In de gloriejaren kwamen er dagelijk tientallen schepen door het kanaal. Bij elke brug was een brugwachter. Bij kleine bruggen was het een bijbaantje dat vaak door de echtgenote werd gedaan als de man naar het werk was. De grote bruggen hadden een brugwachter voor wie het draaien van de brug hun beroep was. Geen zwaar werk. Contragewichten zorgden er voor dat de brugwachter gemakkelijk de brug open kon draaien.

Bijna bij elke brug was een woning gebouwd voor de brugwachter en zijn gezin. De karakteristieke woning werd dichtbij de weg gebouwd en ramen opzij zodat er zicht was op de komende schepen. Verschillende van deze woningen staan er nog.
Op sommige plekken langs het kanaal kwamen bij enkele bruggen schuren te staan voor tijdelijke opslag van goederen die per schip werden aangevoerd. Op de loswal bij de Clabanusburg in Loenen stonden vroeger ook deze schuurtjes. Op de foto liggen juist een paar boten in ‘de haven’ van Loenen. Het waren boten met een grote mast waarmee ook kon worden gezeild en men niet was aangewezen op de trekkracht van een paard en soms ook wel van de schipper of zijn vrouw. Langs het kanaal was aan de oostkant(waar nu een mooi fietspad) een jaagpad voor mens en dier. Met een lang touw werd het vaartuig vooruitgetrokken. Het jaagpad is duidelijk te zien. De kleine bomen zijn nu machtige eiken worden waarvan de meeste kaprijp zijn.

In 1972 werd het Apeldoornsch Kanaal definitief voor de scheepvaart gesloten. De laatste (lig)boot vertrok. In het noordelijk deel van het kanaal (Apeldoorn-Hattem) zijn wel schoonwerkzaamheden verricht maar het zuidelijk deel van Apeldoorn tot Dieren dreigt geheel dicht te slippen door het vele blad van de grote eiken en het oprukkende riet. Een kleine aanwinst is wel dat er nu hier en daar prachtige rose en witte waterlelies bloeien in het kanaal.

Lees ook

De Hoge Veluwe krijgt erkenning voor succesvol natuurbeheer

HOENDERLOO – Het Nationale Park De Hoge Veluwe is door het Europese project Land Is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.