Home / Alle-Regiobode / Pluryn sluit jeugdzorginstelling Hoenderloo Groep

Pluryn sluit jeugdzorginstelling Hoenderloo Groep

HOENDERLOO – De locatie Hoenderloo van jeugzorginstelling de Hoenderloo Groep sluit in de loop van 2020 de deuren. Pluryn, de zorginstelling waar de groep onderdeel van is, maakte dit afgelopen week bekend. “Na een moeilijke en zorgvuldige afweging is Pluryn tot de onvermijdelijke conclusie gekomen dat de locatie Hoenderloo (inclusief Deelen) in de loop van 2020 gesloten moet worden als locatie voor open jeugdzorg en gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus)”, laat Pluryn weten.

Er zijn drie redenen waarom Pluryn tot het besluit is gekomen om de locatie Hoenderloo/Deelen te sluiten. De eerste reden is de kwaliteit van zorg. Uit intern onderzoek bleek deze niet in orde te zijn. Pluryn noemt het ontbreken van stabiele teams als een van de oorzaken hiervan. Ook geld speelt een rol bij de sluiting. De locatie Hoenderloo stevent dit jaar af een verlies van 4 miljoen euro. Als derde reden noemt Plurijn de ‘maatschappelijke opgave’. “Gemeentes willen de zorg aan jeugdigen zoveel mogelijk in de eigen regio laten plaatsvinden. Dat geldt ook voor de meer complexe jeugdzorg die de locatie Hoenderloo/Deelen verleent. Pluryn is het hiermee eens, maar dat betekent ook dat Pluryn vooral jongeren krijgt waarvoor in de regio nog geen geschikte zorg is. Het gaat hierbij vooral om relatief veel verharde jongeren met een complexe zorgvraag. Daarvoor zijn kleine groepen en intensieve behandeling nodig. Pluryn krijgt hiervoor echter onvoldoende geld.” Pluryn wil zich gaan richten op de vernieuwing van de specialistische jeugdzorg. Dat betekent dat Pluryn de specialistische jeugdzorg op een aantal locaties gaan concentreren. Hoenderloo/Deelen hoort daar niet bij.

De jongeren die momenteel op de locatie Hoenderloo/Deelen verblijven, stromen in lijn met hun behandeltraject het komend jaar geleidelijk door naar passende opvang thuis, in hun regio, naar passende andere voorzieningen zoals gezinswonen, naar specialistische behandelcentra van Pluryn of naar een andere zorgaanbieder. Pluryn gaat met elke jongere en familie/verwanten individueel in gesprek om te zoeken naar een maatwerkoplossing. Er worden nog wel nieuwe aanmeldingen in behandelin genomen, maar jongeren worden niet meer geplaatst in Hoenderloo of Deelen.
Pluryn gaat met de medewerkers van de locatie Hoenderloo/Deelen en het Hoenderloo College individueel in gesprek over de herplaatsingsmogelijkheden binnen Pluryn.

Lees ook

Collectanten MS Fonds gezocht

REGIO – Van 16 tot en met 21 november vindt de landelijke huis-aan-huis collecte van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.