Home / Brummen-Regiobode / Pippeloentje in Loenen luidt de noodklok

Pippeloentje in Loenen luidt de noodklok

LOENEN – Na een lang bestaan van 47 jaar dreigt de Loenense Peuterspeelzaal te gaan verdwijnen. Het bestuur van Pippeloentje doet een dringende oproep aan de ouders en anderen om met suggesties te komen om de problemen op te lossen.

Het nijpende probleem is drie jaar geleden ontstaan toen het kabinet besloot peuterspeelzalen gelijk te stellen met de kinderdagdagopvang. Er werd voorgeschreven dat men twee betaalde leiders moest hebben voor 16 kinderen in plaats van één voor 20 peuters. De speelzaal heeft elk jaar 57 uur coaching nodig à 60 euro per uur en dit terwijl Pippeloentje maar 9 uur per week open is. Er worden strengere eisen gesteld aan het pedagogisch beleidsplan, veiligheidsplan, risico-inventarisatie en nog meer. Medewerkers en vrijwilligers worden continu gescreend en om dit per persoon aan te vragen kost elke keer geld. Elke leidster moet een taaltoets afleggen om te kijken of zij wel goed Nederlands spreekt.

Dit alles betekent dat wat de peuterspeelzaal in 2017 nog kon aanbieden, nu twee keer zo duur is. Voorheen kostte één ochtend opvang per week maandelijks 32,50 euro, nu is dat al 75 euro. En zelfs met dit bedrag draait de peuterspeelzaal nu verlies. De tarieven nogmaals verhogen ziet het bestuur van Pippeloentje niet zitten; dit zou ouders ook kunnen afschrikken. Aan de andere kant hebben de leidsters vorig jaar ook al een periode voor half salaris gedraaid en is al teruggegaan naar drie ochtenden. Dit mocht niet baten.

De leidsters zijn bereid ook in de komende maanden voor half geld te werken in de hoop hiermee Pippeloentje nog een bestaansrecht te geven. Mocht de situatie niet veranderen, dan moet het bestuur in de meivakantie de knoop doorhakken of de peuterspeelzaal wel of niet kan doorgaan. “Het zou toch jammer zijn als we na 47 jaar moeten stoppen door onlogische maatregelen van de overheid en hierdoor de 50 jaar niet halen. Dit terwijl wij nog nooit een euro subsidie hebben ontvangen”, aldus het bestuur, dat hoopt nog goede suggesties te ontvangen.

Lees ook

Brummense raad vergadert

GEM. BRUMMEN – De gemeenteraad van Brummen vergadert donderdag 16 september. Er wordt gesproken over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.