Home / Brummen-Regiobode / Na ruim 100 jaar gehele restauratie van Kasteel Ter Horst in Loenen
.

Na ruim 100 jaar gehele restauratie van Kasteel Ter Horst in Loenen

LOENEN – Het heeft ruim honderd jaar geduurd voordat kasteel Ter Horst in Loenen gerestaureerd kon worden. De laatste keer was in 1915. Sindsdien werden er wel enige werkzaamheden gedaan, maar nu wordt door kasteeleigenaar Alexander Russelman het gehele gebouw grondig onder handen genomen. De werkzaamheden zijn al enkele maanden in gang en gaan nog tot mei 2020 duren. Alles wordt in de oude, originele staat teruggebracht.

Het bijzondere van het Loenense kasteel Ter Horst is dat het nog altijd in particuliere handen is. Eigenaar is Alexander Russelman (51). Hij heeft de nodige zorgen gehad voordat hij de vaklieden het startsein te kunnen geven voor de restauratie. Het heeft vijftien jaar geduurd voordat de steigers konden worden opgezet door de firma Hulshorst uit Aarlanderveen.
De restauratie van het kasteel, dat dateert uit 1557, vergt een vermogen. Hoe hoog het bedrag precies is, wil Russelman liever niet kwijt. Na veel overleg, vergaderingen en mailverkeer kreeg hij weliswaar een subsidie, maar deze was lang niet toereikend was om alles te kunnen bekostigen. Russelman: “Ik heb vijftien jaar moeten sparen om een fiks bedrag bijeen te krijgen om samen met de subsidie de restauratie mogelijk te maken. Het kost allemaal erg veel, maar het moet allemaal wel origineel blijven. Geen modern materiaal. Ik wil bij de restauratie alles terugbrengen zoals het vroeger was, zoals het torentje dat vanaf het dak licht geeft aan de trapruimte. Er zit nu een noodvoorziening op, maar het wordt weer zoals vroeger. Dat kost wel meer, maar zo hoort het nu eenmaal. Gelukkig draagt het Prins Bernhardfonds bij en krijg ik een bijdrage van de Stichting Wijnand Hacfort. Daar ben ik erg blij mee want deze extra kostenpost was niet in de oorspronkelijke begroting meegenomen.”

Brug

Er is een speciale brug over de gracht gebouwd voor de aanvoer van de bouwmaterialen. Voor de steigers zijn veel buizen en planken nodig. De buitenmuren krijgen geen extra behandeling, alleen worden de voegen vervangen waar dit nodig is. De kozijnen worden voorzien van een nieuw verfje. Aan de voorzijde, waar op enkele plaatsen het pleisterwerk verdwenen is, wordt dit aangepast, maar de gehele voorzijde blijft verder zoals het nu is. Een nieuwe bepleistering komt de sfeer van het kasteel niet ten goede, menen de architecten Verlaan en Bouwstra.

De grootste en meest kostbare klus van dit project is de vervanging van alle leien op het dak. Het leien dekken is moeilijk en vergt veel vakmanschap. Het leidekkersbedrijf Van Wely heeft veel moeite moeten doen om een partij leien aan te kopen die uit dezelfde groeve komen. Leien uit verschillende groeven geven vaak kleine (kleur)verschillen te zien. Juist voor het sluiten van deze Duitse groeve kon het bedrijf er nog voldoende kopen. In kratten wachten ze op het voorplein op de bevestiging op het dak. Een deel van het dak is al klaar, maar er moet nog veel gebeuren. De leien worden met drie koperen spijkers vastgemaakt volgens een bepaald systeem. Volgens Russelman is dit een moeilijke klus die veel ervaring vraagt.

Bij deze klus hoort ook de restauratie van de klokkentoren bovenop het kasteel. Het uurwerk is kortgeleden nog gerestaureerd, maar de klok (met één wijzer) staat nu even stil om de vaklieden niet elk half en heel uur op te schrikken.

Ontdekkingen

Alexander Russelman, geboren en getogen op Ter Horst, staat verbaasd hoe hij telkens weer ontdekkingen doet in het oude kasteel. Nu de steigers er omheen staan kan hij van dichtbij alles goed bekijken. Vooral de achterzijde, die tot 1791 de voorzijde van het kasteel was, geeft soms geheimen prijs. Volgens de kasteelheer is de achterzijde veel ouder dan 1557, toen het kasteel is gebouwd in de huidige omvang. Op deze plek zou vroeger, hij denkt zo rond 1300, al een torentje hebben gestaan. Geen ronde, maar een hoekige toren. Door verschillende stenen te gebruiken is volgens Russelman duidelijk te zien dat de metselaars vroeger maar een beetje hebben aangerommeld met muren en nisjes. Soms komt er maar zo een kleine onduidelijke ruimte in zicht. Wie de achterzijde van het kasteel bekijkt, ziet al snel dat hier geen lijn in zit. Aan de achterzijde is ook de hijsinstallatie te zien die enkele jaren geleden nog werd gerestaureerd.

Bordes

Er wordt door allerlei vaklieden met man en macht gewerkt aan de restauratie. In mei moet alles klaar zijn, dan zijn er afspraken voor trouwpartijen op het kasteel. Na deze klus volgt eind 2020 nog een kostbaar project. Het bordes voor het kasteel moet geheel vervangen worden. Ook dit vergt weer een fiks bedrag. Russelman is blij dat hij dan een reeks van grote restauraties (koetshuizen, schuilkapel, poort, hoenderhok, kasteel) kan afsluiten, maar hij is er zich van bewust dat oude gebouwen veel onderhoud blijven vragen.

Foto: Martien Kobussen

Foto: Kasteel ter Horst in Loenen staat in de steigers voor een grondige renovatie

Lees ook

Hoenderlose avondwandeling

HOENDERLOO – Elke dinsdagavond start vanaf de ingang Hoenderloo een avondwandeling door het Nationale Park …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.