Home / Brummen-Regiobode / KDO-klucht weer vrolijk vermaak

KDO-klucht weer vrolijk vermaak

LOENEN – Toneelvereniging KDO uit Eerbeek heeft met veel succes in het afgelopen weekend drie keer het blijspel Koestukken 7 van Harm Dijkstra opgevoerd in het Dorpscentrum De Brink in Loenen. De spelers waren weer op dreef om hun rol gestalte te geven. Het publiek schaterde het soms uit bij het bekijken van de dolkomische situaties op het toneel. Zo’n zeshonderd personen (jong en oud)hebben er van genoten.

De klucht ‘Koestukken 7’ speelde zich af op een boerderij waar Anna Scholten (Ans Woudstra) de scepter zwaait. Het valt voor Anna niet mee om de huishouding op orde te houden bij Huize Scholten en het wordt haar dan ook echt te veel. Naast Anna wonen ook de onnozele en onbenullige zoon Loeks (Harry ter Hove), dochter Alida (Ilona Ligterink), oom Hendrik (Arno Preusterink) en opoe (Gerry Elsenaar) op de boerderij.

Het was een klucht met veel actie en prima spel van de spelers. Oom Hendrik heeft last van de ‘slaapziekte’ en is nogal conservatief. De rol van opoe, die soms ook wat vergeetachtig is maar toch rake opmerkingen kon maken, werd prachtig gespeeld. Omdat het Anna het allemaal te veel wordt, stuurt wijkverpleegster Van der Zwil(Marian Dielissen) haar een tijdje op vakantie. Tijdens haar afwezigheid moeten de andere gezinsleden de huishouding draaiende zien te houden. Ze krijgen hierbij hulp van verpleegster Zwaantje (Laura Huismnan) en worden goed in de gaten gehouden door postbode Bertus (Dillen Bruil), buurvrouw Wilhelmina Wenningh (Erna Brouwer) en ‘makelaar’ Van Voorschoten (Henk Jansen).

De hoofdrol van de wat onbenullige zoon Loeks werd gespeeld door Harry ter Hove. Hij is een meester in improviseren. Vooral toen hij Opoe moest wassen omdat moeder weg was en iedereen de handen uit de mouwen moest steken, was hij in zijn element.
Zoals gebruikelijk in een klucht was hier ook weer liefde in het spel. De nieuwsgierige buurvrouw vond haar geluk in de wat sullige oom Hendrik. Omdat het stuk voor het merendeel in het dialect werd gespeeld kon er gebruik worden gemaakt van kernachtige uitdrukkingen. Het was een kostelijk stuk. Een bezoekster zei na afloop: “Ik heb in jaren niet zoveel gelachen op een zondagmiddag.”

Het fraaie decor, waar KDO altijd veel werk van maakt, was nu ook weer bedacht door Harry ter Hove die ook de regie had van dit stuk. Voorzitter Marian Dielissen liet weten het prachtig te vinden dat zoveel inwoners van Eerbeek naar Loenen waren gekomen om deze voorstelling van KDO bij te wonen. Drie keer ‘een volle bak’. Zij deed ook een oproep voor nieuwe spelers omdat de club dringend aanvulling dient te krijgen. Ook wil KDO graag personen die helpen met het maken van het decor en de op- en afbouw in De Brink.

Foto: Han Uenk

Lees ook

’t Arthuus weer open met nieuwe expositie

LOENEN – Galerie en beeldentuin ‘t Arthuus in Loenen kan vanaf 30 mei weer bezoekers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.