Home / Nieuws / Kaartjesproject in de strijd tegen eenzaamheid

Kaartjesproject in de strijd tegen eenzaamheid

DIEREN – De 12-jarige Daan, leerling van de Koningin Emmaschool in Dieren, bezorgde vorige week een kaartje bij de 91-jarige mijnheer Van Sluijs in Dieren. Die reageerde verheugd op het initiatief van de scholier. “Ik ga hem bewaren hoor”, zei hij tegen Daan. “Ik ben er blij mee. Bedankt!”

Het schrijven en bezorgden van het kaartje vond plaats in het kader van het kaartjesproject van Freekje Mollenhof en Pepeijn Stegeman. Zij is tekstschrijver, hij fietskoerier. Ze besloten op een dag eens tien ansichtkaarten te schrijven en bij willekeurige mensen te bezorgen. “Want hoe blij kun je worden van een vrolijke kaart en een lieve tekst?”, aldus Freekje en Pepijn. En van het een kwam het ander en inmiddels werden al bijna 2400 kaartjes geschreven en bezorgd. Dat begon bij de bewoners van de Drie Gasthuisgroep in Arnhem en breidde zich steeds verder uit. De uit Spankeren afkomstige Pepijn wist de leerlingen van de Koningin Emmaschool in Dieren te enthousiasmeren voor het project en daar werden dus ook kaarten gemaakt, geschreven en bezorgd.

“Wie krijgt nog wel eens leuke post? Behalve brieven van de belastingdienst en een reclamefolder krijgen de meeste mensen geen post meer”, aldus Freekje en Pepijn. “Hoe spannend was het om vol verwachting naar de brievenbus te lopen en daar een envelop te vinden en open te maken? Omdat bijna alles tegenwoordig digitaal gaat en eenzaamheid bij veel mensen op de loer ligt, zijn we dus in de pen geklommen en schrijven we kaartjes met een positieve boodschap. En daar moeten wat ons betreft zoveel mogelijk mensen bij helpen.”

In hun huidige woonplaats Arnhem is het project in een jaar tijd al goed op gang gekomen. Op tien verschillende plekken in de stad staan brievenbussen om kaartjes te deponeren, waarna ze verspreid worden. Praktijkschool Het Rhedens De Tender in Dieren heeft onlangs vijftien brievenbussen getimmerd, waardoor voortaan op nog veel meer plakken kaartjes verzameld en daarna bezorgd kunnen worden. “Het blijkt dat veel mensen het project sympathiek vinden”, aldus Stegeman. “Eenzaamheid is een probleem en dit is een manier om daar iets aan te doen, al is het maar voor ogenblikje. Het project heeft iets vriendelijks, vinden veel mensen. En of wij er iets aan verdienen? Nee, dit is allemaal vrijwilligerswerk. Wij hebben onze eigen banen. Maar door dit te doen worden we zelf ook blij. Daar krijg je energie en een goed geval van. En we hebben inmiddels genoeg reacties gekregen om te weten dat het een dankbaar project is.”

Wat je op een kaartje moet schrijven? Op de website van www.schrijfeenseenkaartje.nl staan enkele voorbeelden. Een korte maar hartelijke groet, een gedichtje van Toon Hermans, een versje, het kan allemaal. De schrijver moet er wel rekening mee houden dat hij of zij vooraf niet weet wie het kaartje ontvangt. Dus kreeg mijnheer Van Sluijs vorige week uit handen van Daan een kaartje van een zekere Fenne, die schrijft ‘dol te zijn op de Efteling en van pizza te houden en die in de vakantie bij een vriendinnetje heeft gelogeerd’. Mijnheer Van Sluijs vond het in ieder geval een fijn berichtje om te ontvangen en zette het vrolijke kaartje in de vensterbank van zijn kamer in de Oude Plataan.

Foto: Wencel Maresch

www.schrijfeenseenkaartje.nl

Foto: Daan, leerling van de Koningin Emmaschool in Dieren, kijkt hoe mijnheer Van Sluijs zijn kaartje leest. Hij ontving die in het kader van het project ‘schrijfeenseenkaartje.nl’

Lees ook

Soerenaar is overlast van houtstook spuugzat

LAAG-SOEREN – Steeds vaker lijkt de overlast van houtstook tot ergenissen te leiden. Wat voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.