Home / Doesburg-Regiobode / Inwoners Bronckhorst gaan zelf restafval wegbrengen

Inwoners Bronckhorst gaan zelf restafval wegbrengen

BRONCKHORST – Om de kosten volgend jaar te kunnen dekken, introduceert de gemeente Bronckhorst per 1 januari een nieuwe manier van afvalinzameling. Ook gelden er vanaf die datum andere tarieven.

De aanleiding voor de aanpassingen zijn de dalende opbrengsten – onder meer omdat er minder restafval ingezameld wordt – en hogere kosten voor verwerking van afval en grondstoffen. Daarom heeft de gemeente Bronckhorst een nieuw plan gemaakt voor de inzameling van huishoudelijk afval, waarbij afval scheiden voorop blijft staan, maar de kosten in de hand gehouden worden. Iedere huishouden betaalt een verplicht algemeen vastrecht van 116,40 euro om de kosten te dekken. De gemeente en afvalinzamelaar Circulus-Berkel maken geen winst op de afvalinzameling, maar willen wel de kosten kunnen dekken.
Restafval wordt volgend jaar niet lange standaard opgehaald. Inwoners van de gemeente brengen dit zelf weg naar ondergrondse containers. Wie de grijze container wel wil houden, betaalt 110 euro extra vastrecht per container. Dit geldt niet voor inwoners die slecht ter been zijn of de grijze container om medische redenen willen houden. Zij kunnen zonder betaling een zogenoemde ‘zorgcontainer’ blijven gebruiken. De grijze container wordt nog eens per vier weken ingezameld.

Vanaf 1 januari is het aan de weg zetten van de oranje PMD container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken niet meer gratis. Inwoners betalen 1,54 euro per keer dat de container wordt geleegd. Het wegbrengen van PMD naar de verzamelcontainers op de milieuparkjes blijft gratis. GFT wordt in het nieuwe jaar in de winterperiode eens per vier weken ingezameld, in de zomer iedere twee weken. Wie een volle BEST-tas wil laten ophalen, kan dit melden via de app of website van afvalverwerker Circulus-Berkel.

Lees ook

Muzikanten Nieuw Leven Angerlo oefenen thuis door

ANGERLO – Rond deze tijd had Harmonie Nieuw Leven uit Angerlo een jubileumconcert willen geven. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.