Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Voorrangsregeling statushouders

Ik vind: Voorrangsregeling statushouders

De VVD Rheden is tegen de voorrangsregeling voor huisvesting van statushouders. GroenLinks is het hier niet mee eens.
Statushouders zijn mensen die in de meeste gevallen gevlucht zijn voor oorlog en geweld, die huis en haard hebben moeten verlaten omdat ze geen andere uitweg meer zagen. Nederland heeft een van de strengste asielprocedures van Europa, gericht op snelle afwijzing. Asielzoekers krijgen hier echt geen verblijfsvergunning als ze die niet nodig hebben, het zijn geen gelukszoekers.
In tegenstelling tot de meeste inwoners die een woning zoeken, beschikken statushouders niet over een sociaal netwerk of over opgebouwde wachtmaanden. Ze zijn dus zo goed als kansloos om een huis te vinden als ze geen urgentie krijgen.
De tweedeling in de maatschappij wordt vergroot door deze discussie. Er wordt gesuggereerd dat statushouders door de voorrang die ze krijgen, een woningprobleem veroorzaken of ten onrechte worden bevoordeeld. Anders dan de VVD wil laten geloven, gaat slechts een klein deel van de woningen naar statushouders. Ze geen voorrang meer geven is echt geen oplossing voor de wachtlijsten met woningzoekenden.
Afschaffen van het voorrangsbeleid kan de gemeente wél hoge extra kosten opleveren. De gemeente is verplicht jaarlijks 15 statushouders te huisvesten. Vaak zijn het ook gezinnen, dus het gaat om minder woningen. Als de gemeente dat niet doet zoekt de Provincie een woning voor hen, en daarvoor moet de gemeente betalen. Die kosten zijn niet mals. GroenLinks ziet daarom niets in het afschaffen van de voorrangsregeling.

Fractie GroenLinks, Rheden

Lees ook

Fotografe zoekt 52-plussers

RHEDEN – Fotograaf Fenneke Visscher uit Rheden is op zoek naar gewone mensen van 52 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.