Home / Doesburg-Regiobode / Ik vind: Bladblazers

Ik vind: Bladblazers

De bladblazer is zonder twijfel het domste en irritantste apparaat dat er bestaat. Zodra de blaadjes van de bomen vallen trekken kerels hun omgekeerde stofzuigers uit de schuur, om met een windkracht van 200 tot 300 kilometer per uur het loof weg te blazen. Die bladeren moeten kennelijk ergens anders heen. Natuur is leuk in de lente wanneer de struiken en bomen in bloei staan, maar in de herfst doet ze niet helemaal wat we willen. Die bomen en struiken laten blaadjes los en dat ziet er niet netjes uit. Wegblazen die rommel!

Dat blazen maakt een verschrikkelijke herrie. Soms wordt de 120 decibel aangetikt. Al weken is het iedere maandag raak. Een peleton bladblazers komt naar het park aan de Meipoortwal in Doesburg en start daar de lawaaiterreur. Dat de kinderen van school de Horizon de juf en meester niet meer kunnen verstaan en dat de buurtbewoners het liefst hun huis zouden ontvluchten, doet er allemaal niet toe. Ze zwermen rond de school, door het park en over de begraafplaats met hun oorverdovende lawaai en uitstoot van vieze stoffen.

Mensen komen naar parken voor hun rust. Bladeren passen daar beter bij dan lawaaimachines. Bladblazen is ook nog eens hartstikke vies. De meeste apparaten lopen op benzine, hebben geen katalysator en zorgen voor een enorme uitstoot van fijnstof, stikstof en CO2. In een tijd dat de maximum snelheid wordt verlaagd naar 100 km/u vanwege stikstofproblemen en er dagelijks gepraat wordt over klimaatverandering is het idioot om fossiele brandstoffen op te stoken om blaadjes te verplaatsen. Het is tijd voor bladblazerschaamte.

Die blaadjes moeten ook helemaal niet worden verplaatst. Bomen halen voeding uit composterende bladeren. Ook beestjes die in de bodem of op de grond leven, zoals wormen insecten en spinnen, eten van die blaadjes. Als die bladeren worden weggeblazen, is dat voer weg. Als die beestjes al niet zelf worden weggeblazen en gedood. Vogels die op hun beurt weer die beestjes willen opeten, kunnen daar weer onder lijden.
Om al deze redenen raadt het Duitse ministerie van Milieu het gebruik van bladblazers af. Geheel vrijblijvend overigens, zonder wettelijke maatregelen. Ook in België doen ze de bladblazers in de ban. Laten we niet wachten op regeringen. Pak, als je perse bladeren wil verplaatsen, de bladhark. Ook goed voor de conditie.

Jolan Vervat,
Doesburg

Lees ook

Lente in het park

GIESBEEK – De natuur laat zich niet tegenhouden door iets als een coronacrisis. Het is …

2 comments

  1. Helemaal mee eens.

  2. Helemaal mee eens

    Hier in de buurt van de van Brakellaan begint dat om 7.45 al ligt er amper nog een blaadje komen die stinkende bladblazers langs. En ja ook op maandag en dan komt er een wagentje langs die ook nog eens stinkt naar uitlaatgassen met veel kabaal en de zuigt het blad op … Dan 1 zuchtje wind en het ligt er weer en de volgende maandag begint het feest weer opnieuw Wacht tot het blad van de bomen af is en doe het in 1 keer of laat het liggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.