Home / Nieuws / Fysiotherapeut Theo van Berkel met pensioen

Fysiotherapeut Theo van Berkel met pensioen

DIEREN – “Ik heb de leukste baan van de wereld.” Dat is het antwoord dat je krijgt als je aan Theo van Berkel vraagt wat hij van zijn werk vindt. Fysiotherapie is volgens hem het leukste beroep dat er is en het meest bij hem past. Het is zijn passie.

Theo is al meer dan 40 jaar als fysiotherapeut werkzaam in Dieren en zit al meer dan 35 jaar in de maatschap van de praktijk. Hij is fysiotherapie gaan studeren nadat hij een dagje met Noud Linders mocht meelopen, de toenmalige fysiotherapeut in Dieren. Later heeft hij op het Geldershof ook bij Noud stage gelopen en daarna bij Anton en Janny van den Oudenrijn, waar hij nooit meer weg is gegaan.
Nu gaat Theo met pensioen en daarom neemt hij aankomende zaterdag afscheid.
Theo beschrijft zichzelf als zorgend, betrokken en organiserend. Hij wil het graag goed doen voor anderen. Ook binnen de praktijk is dit goed te zien. Hij zit al 35 jaar in de maatschap van de praktijk en aan alles merk je dat de patiënt bij hem centraal staat. Als hij de wachtkamer binnen loopt, begint hij meteen een gesprek met wachtende patiënten. Even een kort praatje en dan gaat hij weer door. Het is een klein gebaar maar het zorgt voor een grote glimlach.

41 jaar geleden is Theo na zijn stage blijven hangen bij fysiotherapie van den Oudenrijn, wat nu fysiotherapie Het Centrum heet. Daar heeft hij zich, na vier jaar, ingekocht in de maatschap en veel groei meegemaakt. De praktijk bestond destijds uit 3 á 4 fysiotherapeuten en is in de afgelopen 40 jaar uitgegroeid tot een praktijk met 23 collega’s, die verdeeld zijn over drie panden. “Wij zijn nooit afwachtend geweest, maar hebben altijd geprobeerd om voor te lopen op de ontwikkelingen van de markt.” Theo is erg blij met de diversiteit aan therapeutische mogelijkheden binnen ‘zijn’ praktijk. Zelf studeerde hij in 1991 af als manueel therapeut.

We en wij
Theo praat altijd over we en wij als hij het over de praktijk heeft. “Ik ben slechts één radertje in het geheel. Als individu ben je daar een onderdeel van.” Volgens Theo is het van groot belang dat patiënten zich thuis voelen en dat is minstens zo belangrijk als de kwaliteit van de zorg. “Als fysiotherapeut sta je heel dicht bij de patiënt. Letterlijk en figuurlijk, en daarom is het erg belangrijk dat de patiënt zich op zijn gemak voelt.”

Dat zijn collega’s hem op de afscheidsposter een fysio-icoon noemen vindt Theo niet terecht. “Ik sta niet boven de rest en dat wil ik ook niet.” Dat hij een icoon wordt genoemd komt waarschijnlijk voort uit het feit dat veel mensen de praktijk met Theo associëren. Zowel binnen de beroepsgroep, als in het dorp kennen veel mensen fysiotherapie Het Centrum als de praktijk waar Theo van Berkel werkt.

Pensioen
Donderdag 12 december is Theo’s laatste werkdag. Na meer dan 40 jaar elke dag om 7.00 uur te zijn begonnen, komt er nu meer ruimte in zijn dagplanning. “Ik ben altijd grenzeloos geweest als het ging om mijn werk. Als het nodig was werkte ik zeven dagen in de week.”

Maar van stilzitten gaat geen sprake zijn. Theo is betrokken bij de Stichting Cambodia-Dutch, die zich, door middel van diverse projecten, bezighoudt met het ondersteunen van de bevolking van Cambodja in de regio Siem Reap (www.cambodia-dutch.org). “Ook ga ik me nog meer bezighouden met videobewerking, reizen, mijn kinderen en kleinzoon Lars.” Nu hij meer tijd gaat hebben, ziet Theo zichzelf ook steeds vaker spontane dingen ondernemen. “Als ik zie dat er sneeuw ligt in Oostenrijk zou ik de volgende dag kunnen gaan.”

Afscheid
Op zaterdag 7 december is er van 10.00 tot 12.00 uur een afscheidsreceptie aan de Treubstraat 70 in Dieren en kunnen patiënten Theo de hand schudden en bedanken voor alles wat hij voor de praktijk en zijn patiënten heeft gedaan.

Lees ook

Soerenaar is overlast van houtstook spuugzat

LAAG-SOEREN – Steeds vaker lijkt de overlast van houtstook tot ergenissen te leiden. Wat voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.