Home / Brummen-Regiobode / Extra monitoring verkeer Eerbeek en Loenen

Extra monitoring verkeer Eerbeek en Loenen

EERBEEK – De provincie Gelderland gaat de verkeersstromen bij Eerbeek en Loenen beter in de gaten houden door te tellen. Eerder dit jaar zijn maatregelen genomen om (vracht)verkeer door Dieren, Loenen en Laag-Soeren te verminderen. Maar uit een analyse blijkt nu dat de cijfers die de basis vormden voor die aanpassingen, geen betrouwbare prognose geeft. Dat verbaast Loenen Zonnedorp niets.

Om een goede inschatting te kunnen maken van het effect van maatregelen wordt het verkeersmodel nu verfijnd”, laat de provincie weten. Het aanpassen van het wegennet, waaronder de N786, is één van de projecten in het programma Eerbeek-Loenen 2030. Doel van het programma is om de papierindustrie blijvend aan Eerbeek te binden en zo werkgelegenheid in de regio te behouden. Daarbij moet de leefbaarheid in het gebied verbeteren. De provincie werkt hiervoor nauw samen met de gemeente Apeldoorn, Brummen en de industriekern Eerbeek-Loenen.

Grofmazig model

Om het effect van verschillende mogelijke wegmaatregelen in de regio te vergelijken, zijn de verschillende alternatieven doorgerekend. Nu blijkt dat hierbij een te grofmazig verkeersmodel is gebruikt, geeft de provincie toe. Ook zijn er invoerfouten gemaakt. Het model komt niet overeen met de lokale situatie. Om een beter beeld te krijgen van het verkeer wordt er de komende tijd extra gemonitord in de regio Eerbeek – Loenen. Er zijn al vier vaste telpunten, daar komen er binnenkort nog vier bij. Ook worden niet langer enkel verkeershoeveelheden in beeld gebracht maar ook de routekeuze en waar die van afhankelijk is. Op basis hiervan onderzoekt de provincie samen met de partners opnieuw mogelijke maatregelen, passend bij doelen en kosten.

Beter ten halve gekeerd…

Dit tot vreugde van Loenen Zonnedorp. “Eindelijk is bij de provincie doorgedrongen dat, wat wij al tijden zeggen, de prognoses over het verwachte verkeer over de Eerbeekseweg niet kunnen kloppen”, zegt voorzitter Willem de Zanger. “Wij hebben steeds getwijfeld aan de verwachting dat het verkeer door Loenen op termijn met 50 procent zal verminderen. Vaak hebben we aandacht gevraagd voor deze problematiek, en eindelijk wordt er actie ondernomen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Op de korte termijn, in 2021, staat groot asfaltonderhoud gepland aan de N786. Dan wordt in overleg met ons bestuur, aanwonenden en belanghebbenden gekeken welke aanpassingen voor een logische en veilige weginrichting er noodzakelijk zijn. Nadrukkelijk zal dan ook door ons bestuur aandacht gevraagd worden voor betere oversteekmogelijkheden.”
Ook op de langere termijn blijft Loenen Zonnedorp zich inzetten voor een goede verkeerssituatie en aanpassing van de N786.

Lees ook

Zorgcentrum De Vier Dorpen viert 50-jarig jubileum

BEEKBERGEN – Op 17 februari 1971 is de eerste bewoner in De Vier Dorpen in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.