Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: De Kroeg

Een Stief Kwartiertje: De Kroeg

We mogen het geen melancholie noemen, maar wellicht zal menig Soerenaar, die de oude eigenaar van het bijna gesloten tuincentrum ziet lopen langs het tuinpad van zijn vader, terugverlangen naar de tijd dat in het dorp nog de kar met paard langs de kerk naar de kroeg liep. Ik veronderstel dat Wim Zonneveld Laag-Soeren nooit bezocht heeft, maar dezer dagen zal zijn geest er rondwaren. De Soerenaren hebben de opdracht om het leven in het dorp te behouden, het liefst nog uit te bouwen en dat valt niet mee als de kerk een min of meer relikwie uit vroeger tijden is en eerdaags zelfs de kroeg dreigt te verdwijnen.
De kroeg, met de verbroederende naam De Harmonie, moet verkocht worden omdat de eigenaar nu eens aan de andere kant van de teek wil gaan zitten om wellicht in zijn eigen tijd aan Bacchus te offeren. Als het niet verkocht wordt, dan zal De Harmonie haar eigen requiem spelen en daarna zal er droge cake met slappe koffie worden gereserveerd en gaan de Soerenaren toch met een kater naar huis.

Laag-Soeren was na de eeuwwisseling een beetje aan het doodgaan en dat werd gesymboliseerd door de strijd over de nieuwbouw op Nimmerdor. De nieuwbouw was nodig om het dorp te laten overleven, maar men vocht tegen elkaar op leven en dood. Uiteindelijk overwon het leven en werden er alsnog huizen gebouwd en de toekomstperspectieven werden zelfs zo hoog ingeschat dat de school in het kulturhus Het Sprengenhus opgetuigd werd met een groot aantal leslokalen, die zes in plaats van één nieuwe woonwijk veronderstelden. Al snel bleek dat er evenveel leslokalen waren als er kinderen werden geboren en dus ging de school ter ziele en ze nam de voetbalvereniging in haar teloorgang mee. Maar Laag-Soeren wilde niet ten onder gaan en er wordt van alles aan gedaan om het leven in het dorp te houden. En die opgave is nu weer actueel, want eerdaags is het grote tuincentrum een uitgestorven vlakte en de Harmonie een kroeg zonder bier.

Zoals ik verleden week al schreef is elk sterven een opmaat naar nieuw leven. Zo ook in Laag-Soeren. Het terrein van het voormalig tuincentrum krijgt een woonbestemming als de gemeenten Rheden en Brummen, maar ook de steenuilen willen meewerken. De gemeenten zullen bestuurlijke omwegen moeten maken om de stikstofcrisis te omzeilen en dat is haar wel toevertrouwd. De Soerense steenuilen zijn niet anders gewend dan omwegen te maken om het vege en gevederde lijf te redden.
Als er geen gegadigde komt voor De Harmonie dan zullen er wellicht ook woningen komen op die plek en als het allemaal doorgang vindt dan krijgt Laag-Soeren er weer inwoners bij. Maar wat is een plattelandsdorp zonder kroeg?

Nu zijn er al mensen die geopperd hebben om de kroeg te verhuizen naar het Sprengenhus. Zoals gezegd is het een kulturhus, maar mochten de Soerenaren het kroegleven tot hun cultuur rekenen, dan lijkt me het Sprengenhus de meest aangewezen plek om van de drank af te geraken. Het is een aardige plek maar met de uitstraling van een glaasje ranja zonder prik. Daar word je niet dronken en het is een algemene voorwaarde voor het in stand houden van een kroeg dat er regelmatig diep in het glaasje wordt gekeken, anders overleeft de kroeg en daarmee het dorpsleven niet. Dus de Soerenaren moeten de kroeg behouden en niet te lang bakkeleien over de nieuwbouw, anders wordt het dorp een vergeelde ansicht met te veel herinneringen.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Reekalfjes door inzet van drone gered van maaimachine

REGIO – Met behulp van een dronemet warmtecamera heeft Natuurmonumenten een tiental reekalfjes in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.