Home / Brummen-Regiobode / Boerenprotest leidt tot minder sterke lastenstijging waterschap Vallei en Veluwe

Boerenprotest leidt tot minder sterke lastenstijging waterschap Vallei en Veluwe

APELDOORN – Honderden boeren verzamelden zich – deels met trekkers – bij het waterschap Vallei en Veluwe vorige week woensdag 27 november. De aanleiding daarvoor was een stijging van de waterschapsbelasting met 11 procent, die die middag vastgesteld zou worden in de begroting. Het protest wierp vruchten af: de stijging bleef uiteindelijk beperkt tot 4 procent.

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe stelde woensdagmiddag 27 november de begroting voor 2020 vast. De aanwezige 200 agrariërs uitten daarbij hun zorgen rondom de stijgende lasten. Het Algemeen Bestuur besloot de verhoging ten gevolge van de uitspraak van de Hoge Raad (wegenarrest) voor 2020 te betalen uit de reserves. “Hiermee hoopt het bestuur voor alle inwoners een acceptabele begroting te hebben vastgesteld”, zegt het Waterschap. Komend voorjaar kijkt het waterschap naar 2021 en verder.

Dijkgraaf Tanja Klip-Martin: “De grote opkomst laat de betrokkenheid van agrariërs zien. We begrijpen dat de forse stijging van de waterschapslasten voor agrariërs als gevolg van het wegenarrest in deze maatschappelijk bewogen periode moeilijk te accepteren is. Door de uitspraak van de Hoge Raad ontkomen we er niet aan. We komen de agrariërs tegemoet door het eerste jaar de kosten voor het wegenarrest op ons te nemen. Deze situatie laat zien dat het belastingstelsel van de waterschappen aan vernieuwing toe is. Dat proces loopt.”

Lees ook

Concert Lavinia Meijer in Ludgeruskerk

HALL – Lavinia Meijer, harpist van wereldformaat, komt optreden in de serie kamermuziekconcerten op zondag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.