Home / Brummen-Regiobode / “Veluwse beken moeten weer watervoerend worden”

“Veluwse beken moeten weer watervoerend worden”

EERBEEK – De Bekenstichting bestaat veertig jaar en vierde dat zaterdag 26 oktober. Zo’n honderd donateurs en relaties van de stichting, die zich inzet voor behoud van de Veluwse beken en sprengen, kwamen samen bij restaurant De Korenmolen in Eerbeek.

Naast de feestelijkheden werd ook de onzekere toekomst van de beken niet onbesproken gelaten. Peter van den Tweel, directeur van Geldersch Landschap en Kasteelen: “Als er iets mis is met de beken, is er iets mis met het watersysteem. De druk is er af, daar moeten we iets aan doen.”
De conclusie dat de beken kunnen worden gered door minder water te verspillen, meer water te recirculeren en te her-infiltreren om de watervoorraad weer aan te vullen, is nog niet zo eenvoudig te realiseren. Jan Markink, gedeputeerde van de provincie Gelderland schetste het zo: “Iedereen wil een deel van het kostbare Veluwe-water, voor de beken, voor drinkwater, voor proceswater en voor beregening en er moeten nieuwe afspraken over de verdeling komen en dat is niet eenvoudig.”
Frans ter Maten, Heemraad van het Waterschap Vallei en Veluwe, gaf richting aan een mogelijke oplossing: “Het is toch zonde dat we miljoenen liters van dat mooie schone water afvoeren naar het IJsselmeer en vervolgens de Waddenzee in pompen, dat kan slimmer!” Toerisme kan ook een nuttige rol vervullen in het in stand houden van voorzieningen en waarden gaf Herre Dijkema van Visit Veluwe aan. Het Veluwefonds lanceert daarom een initiatief om Veluws bronwater te bottelen en aan te bieden in restaurants. Een deel van de omzet kan dan terugvloeien naar het herstel van beken en natte natuur.
De Bekenstichting lanceerde een informatieve korte video om de unieke natuur en ecologie rondom beken en sprengen onder de aandacht te brengen. De video’s werden mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en de Rabobank. De stichting maakte er ook één in de ‘taal’ van jongeren. Met deze versie in combinatie met een lespakket gaat de Bekenstichting scholieren van groep 7 en 8 voorlichten over de waarde en schoonheid van de beken, de cultuurhistorie en alles wat erin leeft.
De Bekenstichting is veertig jaar jong en blijft samen met vrijwilligers en samenwerkingen met Waterschappen vechten voor de toekomst van de meer dan honderd Veluwse sprengen en beken.

www.sprengenbeken.nl.

Lees ook

Erepenning Doesburg voor echtpaar Van Blokland

DOESBURG – Rokus en Marian van Blokland-Kuperus kregen woensdag 24 februari uit handen van burgemeester …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.