Home / Brummen-Regiobode / Tonny en Henk van Hensbergen gouden en diamanten muzikanten

Tonny en Henk van Hensbergen gouden en diamanten muzikanten

LOENEN – Muziek zit bij de familie van Hensbergen in Loenen in de genen. Vader Thijs was meer dan vijftig jaar lid van de Loenense muziekvereniging OLTO en nu zijn dochter Tonny vijftig en zoon Henk zestig jaar lid van dit korps. Ze blazen nog met veel plezier hun partij op klarinet en waldhoorn. Muziek is hun leven, ze kunnen geen dag zonder. Op 30 november worden ze met vier andere jubilarissen in het zonnetje met gezet door het bestuur.

Tonny van Hensbergen (59) begon op negenjarige leeftijd met het musiceren. De AMV-muziekschool was toen begonnen en hier leerde zij de eerste beginselen. De liefde voor muziek hoorde bij de opvoeding. Vader Thijs, een trouw muzikant van OLTO, nam zijn kinderen al jong mee naar de concerten. Op de muziekles begon Tonny met de blokfluit. “Ik vond het wel eerst moeilijk”, weet ze nog. “Je moest de noten leren, maar ik keek ook eerst naar mijn vingers om te zien waar ik die moest plaatsen.” Later stroomde Tonny door naar het jeugdorkest en al jong naar het Harmonieorkest. In die tijd was OLTO druk bezig met de omschakeling van fanfare-orkest naar harmonie-orkest. “Ik mocht kiezen voor de klarinet en dat kwam goed van pas bij de bezetting van nieuwe orkest. Wel even wennen, maar ging toch prima.”

Eerste vrouwen

Tonny van Hensbergen was een van de eerste vrouwen bij OLTO. Vroeger waren er alleen maar mannen bij de muziek. Door de komst van de AMV-muziekschool kwamen er geleidelijk meer vrouwen bij het orkest. Rikie Franken was al eerder lid. Tonny vertelt dat het nu juist andersom is. Er spelen meer vrouwen dan mannen in het orkest. Tijden veranderen.
In de afgelopen vijftig jaren maakte Tonny een reeks van dirigenten mee. Vooral Wim Megens, die bij OLTO een nieuwe frisse wind wilde laten waaien met allerlei groepjes en bandjes, is haar bijgebleven. Daarna volgden Joop Schotten, Jan Bosveld en Jan Nellestein. Daarna een periode die Tonny omschrijft als wat rommelig, omdat er door verschillende oorzaken maar geen goede dirigent in zicht kwam. Nu is Willem van Zee al lange tijd een vertrouwde leider van het korps.

Half uur les

Henk van Hensbergen (69) is tien jaar langer lid van OLTO dan zijn zus. Zestig jaar geleden was er nog geen muziekschool. Hij was negen jaar en mocht met zijn vader mee naar de repetitie van de muziek. Dirigent Struik gaf hem voor de repetitie, bij de warme kachel in het lokaal, een half uur les. Na korte tijd kreeg Henk een alt om te bespelen. Na tien jaar maakte hij een overstap naar de cornhoorn en na 25 jaar moest hij de waldhoorn leren bespelen. De muzikant moest alles opnieuw leren, want het was een totaal ander instrument.

Terugloop

Broer en zus Van Hensbergen maken zich nu wel zorgen over de terugloop van het aantal leden bij OLTO. In de meeste dorpen is er een fikse daling van muzikanten. In deze regio moesten de korpsen in Leuvenheim en Broek er al mee stoppen. Vaak moeten de korpsen bij concerten gastmuzikanten van buurtkorpsen ‘inhuren’ om toch een volledige bezetting te krijgen. De jeugd voelt volgens Henk minder voor muziekmaken. Er is voor hen volop keuze aan sport en spel. Hij zou het ten zeerste betreuren dat de afbrokkeling van de muziekkorpsen doorzet.

Henk en Tonny hebben naast de muziek(elke dag oefenen en vele repetities) nog diverse andere bezigheden. Henk heeft 14 jaar zitting in het bestuur gehad als secretaris en zit nu nog in enkele commissies. Hij maakt zich daarnaast nu ook verdienstelijk in de Paleistuin op Het Loo, helpt mee bij de klussenmorgen in De Brink, helpt bij het bladharken op het kerkhof en nog meer. Tonny werkt vier dagen per week, is 12 jaar penningmeester geweest en zit in het kerkbestuur en vrijwilliger bij Zonnebloem.
Voor Tonny betekent de muziekmaken heel veel: “Naast mijn drukke baan geeft het mij rust. Als ik muziek maak, vergeet ik alles om mij heen.” Henk vindt de muziek ook prettig, maar geniet vooral van de sociale contacten: “Het is altijd gezellig bij OLTO. Bovendien is muziek blazen ook goed voor de gezondheid. Ik hoop dat ik er nog heel lang mee door kan gaan.”

Foto: Martien Kobussen

Foto: Broer Henk en zus Tonny Van Hensbergen genieten alle dagen van het musiceren

Lees ook

Het Boshuis worstelt zich door coronatijd

KLARENBEEK – Ontmoetingscentrum Het Boshuis in Klarenbeek heeft ook te lijden onder de coronamaatregelen. Het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.