Home / Brummen-Regiobode / Taxateur ziet veel oud papier, maar doet toch leuke vondsten

Taxateur ziet veel oud papier, maar doet toch leuke vondsten

EERBEEK – “Ik wil u niet laten schrikken, maar het is niets waard.” Taxateur Arie Molendijk doet zijn best om hoopvolle eigenaars van boeken, ansichtkaarten en prenten niet te hard teleur te stellen, maar moet velen van hen slecht nieuws geven. De meeste boeken die hij dinsdag 12 november in Huis te Eerbeek onder zijn neus krijgt, hebben slechts sentimentele waarde.

Antiquair en veilingmeester Arie Molendijk werkt deze middag op Huis te Eerbeek. De taxateur houdt taxatiedagen door heel het land, in de hoop dat er uit boekenkasten en zolders nog wat pareltjes tevoorschijn komen. “Helaas gebeurt dat steeds minder”, vertelt Molendijk. “Je hoopt dat er iets bijzonders tussen zit. En hoewel er op zo’n dag best leuke dingen langskomen, blijft het bij enkele bijzondere vondsten per jaar.” Zo kwam er in oktober nog een 15e-eeuws Frans getijdenboek boven tafel, dat voor 40.000 euro naar de veiling ging. “Maar dat zijn natuurlijk uitzonderingen.”

In Eerbeek blijven zulke klappers achterwege. Molendijk kan over de meeste boeken een leuk stukje geschiedenis vertellen, maar moet zijn klanten deze dag vooral teleurstellen. “Ik zou graag 100 euro willen zeggen, maar dan zou ik 100 keer liegen”, vertelt hij een oudere heer die hoopvol een gebonden editie van Camera Obscura presenteert – een 46e druk. Ook het boek van Joost van den Vondel is niets waard. “De enige Vondel waar je nog iets voor krijgt, is de Warande der Dieren, mits alle gravures intact zijn.” De taxateur krijgt deze middag verschillende Bijbels op zijn tafel, maar kan daarover ook heel duidelijk zijn: “Bijbels van na 1800 zijn alleen iets waard als er goud- of zilverwerk in zit.”
Molendijk vindt het jammer dat hij geen goed nieuws heeft voor zijn klanten, maar blijft vooral duidelijk en zakelijk. “Er zijn boeken bij die jarenlang zijn bewaard en gekoesterd. Dat maakt ze voor een familie heel waardevol en mensen denken dat ze dan bij verkoop ook iets opbrengen. Helaas hebben deze boeken niet meer dan een sentimentele waarde.”

Toch gaat niet iedereen deze dag met een tas vol oud papier en slechts een illusie rijker naar huis. Een echtpaar heeft wat bijzondere sprookjesboeken die dankzij de gave platen elk maar zo een paar tientjes op kunnen brengen. Molendijk wordt enthousiast van een box met boekjes over verschillende dieren. “Dit zijn lithografieën en in prima staat. Elk boekje heeft een uitvouwbare plaat. Dit is voor de liefhebber 200 tot 300 euro waard.”

Foto: Linda Peppelman

Foto: Taxateur Arie Molendijk weet meestal bij een eerste blik al of een boek iets waard is

Lees ook

Mentorschap en bewindvoering bij dementie

BRUMMEN – Het Geheugensteunpunt Brummen verzorgt op maandag 15 maart een voorlichting over mentorschap en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.