Home / Doesburg-Regiobode / SP Doesburg voert actie voor behoud bibliotheek

SP Doesburg voert actie voor behoud bibliotheek

DOESBURG – SP Doesburg heeft donderdag 24 oktober, tijdens een commissievergadering op het stadhuis, vijfhonderd handtekeningen aangeboden aan het college van B&W. Hiermee protesteert de fractie tegen de voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheek.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Doesburg stelt in de begroting voor de komende jaren een bezuiniging voor op de financiering voor de bibliotheek. Deze krijgt nu 3 ton per jaar. In 2021 wordt dat 60.000 euro minder, in 2022 80.000 euro minder en in 2023 krijgt de bibliotheek nog 200.000 euro.
“Deze voorgestelde bezuinigingen zijn zodanig dat de bibliotheek het hoofd niet meer boven water kan houden en haar taken niet meer kan uitvoeren. Daarmee verdwijnt een groot aantal zaken als cursussen, voorlezen, boekenstart, gratis internet, boekuitleen, de educatiegroep, taalcafé en hulp bij invullen van formulieren, van Nederlands als 2e taal en het gebruik van computers. En natuurlijk een ontmoetingsplek voor jong en oud”, aldus de SP.

De Doesburgse SP-fractie heeft rondvraag gedaan. “Negen van de tien ondervraagde mensen vindt het onvoorstelbaar dat de bibliotheek zou moeten sluiten en vindt het ongelofelijk dat de gemeente hierop wil bezuinigen.” De fractie heeft al meer dan 500 handtekeningen opgehaald en kondigt aan door te gaan met haar actie tot de ‘onzalige’ bezuinigingen van tafel zijn.
De SP vraagt zich af of de gemeente de wettelijke taken van de bibliotheek overneemt, als deze met het kleinere budget niet meer kunnen worden uitgevoerd, zoals het bestrijden van laaggeletterdheid. “Het antwoord van wethouder Peter Bollen was een duidelijk nee. Blijkbaar vindt het college van B&W de ontwikkeling van de Doesburgers en hun maatschappelijke kansen niet belangrijk”, concludeert de SP.

Lees ook

Vrouwen van Nu aan de koffie

ANGERLO – De dames van Vrouwen van Nu Angerlo konden op woensdag 7 juli weer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.