Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Ontginning van de Loenermark

Retrospectief: Ontginning van de Loenermark

Wie per fiets of al wandelend natuurgebied De Loenermark gaat verkennen zal niet vermoeden dat bijna het gehele gebied op de schop is geweest. De woeste gronden van weleer werden in cultuur gebracht om dienst te doen als productiebos. Buitenlandse soorten werden aangeplant, die echter door een nieuwe visie van de beheerders weer moesten verdwijnen.
De Koninklijke Heide Maatschappij heeft een groot aandeel gehad in de ontginning van woeste gronden in ons land. In 1888 werd de HeideMij opgericht om gronden voor de landbouw te werven, om de economie omhoog te stuwen en werk te creëren voor de duizenden werkelozen. Overal in het land werden projecten ter hand genomen. In de jaren dertig begon de HeideMij met het voormalige Markegebied De Loenermark in Loenen.
Eigenaar van deze gronden was de gemeente Apeldoorn. Het gebruiksrecht kwam evenwel vanouds aan de gezamenlijke inwoners van Loenen toe, doch in 1931 heeft de gemeente Apeldoorn dit gebied afgekocht, waarna zij de handen vrij had om met de Loenermark te doen wat zij wilde. In 1993 gaf de gemeente Apeldoorn het gebied van ruim 1200 hectare weer in erfpacht af aan Het Geldersch Landschap.
Aan de Heidemaatschappij is toen eerst opgedragen om een bebossingsplan op te maken, en vervolgens om in werkverschaffing dit terrein met de spade gereed te maken voor de aanplant. Zoals toen gebruikelijk bij dit soort werkzaamheden, werd alles in ‘accoordarbeid’ verricht, dus niet in uurloon. Hoofdzaak was natuurlijk grondverzet, doch ook werd er gemeente-compost aangevoerd als bemesting. Dankzij het gebruik van compost kon op veel van deze nieuwe gronden een eenzijdige beplanting met grove den voorkomen worden. Direct werd een gemengd bos uitgeplant, met els en lupine ertussen voor de stikstofvorming.
Al dit werk wordt zoveel mogelijk verricht zonder materiaal van buitenaf, want het doel was natuurlijk om de kosten zoveel mogelijk te besteden in de vorm van arbeidsloon. Daarom werden ook de benodigde jonge pootboompjes in hoofdzaak zelf gekweekt in speciaal tot dit doel aangelegde bedden. Ten dele in de bossen en de rest op andere punten in de gemeente.

Thans is het bosgebied nog steeds vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Per auto kan het gebied ingereden worden tot de grote parkeerplaats nabij de schaapskooi. Van hieruit kan uitgebreid gewandeld worden door het bosgebied. Er zijn twee wandelroutes, aangegeven met keien, uitgezet vanaf de parkeerplaats bij de schaapskooi. Op de (nieuwe) trimbaan kan men de spieren loswerken. Met de meegebrachte fietsen kan hier de omgeving verkend worden. Het golvende landschap biedt nog mooie vergezichten.

Lees ook

Foi, Foi: Verzoapen fietse

In de vakantietied gebeurt d’r altied van alles. Ieder joar heur ik weer verhalen. Op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.