Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Familie Somson op school nr. 7

Retrospectief: Familie Somson op school nr. 7

De openbare basisschool nr. 7 (nu De Dalk) in Klarenbeek heeft in haar lange bestaan verschillende hoofdonderwijzers gekend. Van 1924 tot 1938 was dit W. Somson. De overgang in 1924 van de school op De Woeste Hoeve naar de lagere school in Klarenbeek was voor hem een grote verandering. Hij was het rustige leventje gewend met weinig buren in de landelijke omgeving van de buurtschap Klein Groenendaal. Hij kwam nu midden in Klarenbeek te wonen en volgde W. Tuinman op als ‘bovenmeester’.
De familie Somson voelde zich al snel thuis in Klarenbeek. Er was een groot huis en een grote tuin. Naast hun huis maakten de kinderen al snel kennis met het snoepwinkeltje van Koers waar voor een paar cent drop kon worden gekocht.
De dochter van de familie Somson leerde de spelletjes van de Klarenbeekse kinderen. Dit was een beetje afhankelijk van het seizoen. Het touwtje springen was destijds zeer in trek bij de jeugd. Juffrouw Haar loofde een dubbeltje uit voor degenen die honderd keer tussen twee touwen konden springen. Jeanette Samson wilde dit dubbeltje wel verdienen. Het lukte haar ook nog.
De leden van de familie Somson hadden het zeer naar hun zin in Klarenbeek. Opvallend vonden zij de gulheid van de inwoners. Zij vonden het maar wat fijn dat in deze streek bij een huisslachting van een varken of rundvee hen balkenbrij, worsten en andere slachtproducten werd aangeboden. Vaak maakten de onderwijzers op school in de slachttijd mee dat de kinderen misselijk werden van teveel balkenbrij of ander vet eten.
Heerlijk vonden zij dat ook bij de geboortes van hun twee jongste kinderen hen grote ‘krentestoeten’ (krentenbrood) werden aangeboden. Jeanette moest vaak melk halen bij Scholten en genoot dan altijd van de heerlijke spekpannenkoeken die er gebakken werden in het ‘bakhuus’. In de appeltijd gingen de kinderen ook graag naar de boer. Dan mochten zij de appels meenemen die onder de bomen lagen.
In 1938 werd meester Somson opgevolgd door H. van Asselt.
In 1930 toen W. Somson bovenmeester was van school nr. 7 in Klarenbeek werd deze vrolijke foto gemaakt van een groepje meisjes van de hoogste klassen. Van links naar rechts: Nel Imanse, Lientje Nieuwenhuis, Bertha Retering, Gerrie Scholten, Annie te Winkel. Mimi ten Boerke, Eef Garagoski, Mimi Nieuwenhuis, Coba Plante en Annie Brekveld.

Lees ook

Bibliotheken openen VakantieBieb

REGIO – Van 1 juli tot en met 31 augustus is de VakantieBieb weer open. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.