Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De spoorbrug over het kanaal

Retrospectief: De spoorbrug over het kanaal

In januari 2016 werd een groot aantal bomen gerooid in het gebied dwars door Dieren, waar de werkzaamheden voor de Traverse zouden beginnen. We zijn intussen zowat vier jaar verder en het is nu bijna klaar. De autotunnelbak is al lang in gebruik, de stationsomgeving een bekende situatie en ook de bundeling van de N348 met de spoorlijn is een vertrouwd beeld. Rest nog de voltooiing van één majeur project: de onderdoorgang van de spoorlijn in de Kanaalweg. En ook die is bijna voltooid. Vanaf vrijdag 1 november kan het verkeer er gebruik van maken. Rest in de komende weken nog de afwerking.

De veranderingen in het beeld op die plek zijn de aanleiding voor deze foto in Retrospectief. Het plaatje is in 1946 door een fotograaf van de NS gemaakt vanaf de Spankerense kant van het kanaal. Het toont de dan nieuwe spoorbrug over het kanaal. Feitelijk nog een noodbrug. In 1940 en 1945 werden namelijk alle bruggen over het kanaal, en dus ook de spoorbrug, opgeblazen door terugtrekkende legers. In ’40 Nederlanders, in ’45 de Duitsers. Na de bevrijding in april 1945 was het van groot belang het treinverkeer weer op gang te krijgen en de passage van het Apeldoorns kanaal op de grens van Dieren en Spankeren had een extra dimensie, omdat de spoorbrug op die plek beweegbaar moest zijn. Het kanaal was immers nog in gebruik voor de scheepvaart. Twee stalen masten werden geplaatst om met zware katrollen de brug aan één kant op te kunnen hijsen.

Opvallend is dat veel van de bebouwing uit die tijd er nog steeds staat. Het witte huis midden op de foto is wel verdwenen om plaats te maken voor een verbreding van de Kanaalweg. Rechts op de foto is het vier verdiepingen hoge pand van de Rinaldo sigarenfabriek te zien. Na afbraak van dat gebouw werd op die locatie een bedrijventerreintje gerealiseerd. En om die bedrijven bereikbaar te houden, moest de Raad van State eerst uitspraak doen, waardoor de realisatie van de onderdoorgang van de spoorlijn de vertraging opliep waardoor die nu pas open kon.

Lees ook

Regio met deze slimme besparingstips nóg duurzamer

(Dit is een gesponsord artikel) REGIO – Het is te zien aan de vele berichten: …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.