Home / Doesburg-Regiobode / Oegandese kippen en een nieuwe boerenleenbank

Oegandese kippen en een nieuwe boerenleenbank

DOESBURG – Doesburgers Henny en Annemieke Slokker reisden onlangs af naar Luweero -Nsanvu: een arme Oegandese regio waar normaal gesproken geen westerlingen komen. Ze brachten er tien watertanks, zeven nieuwe waterputten en een heleboel andere zaken die gulle Doesburgers hielpen realiseren.

“Leren van én genieten van mensen in een ‘onderontwikkeld’ land, dat is wat wij de afgelopen weken hebben ondervonden in Oeganda”, zeggen Henny en Annemieke. “Hoe bijzonder is het om te merken dat ze de door veel Doesburgers uitgestoken hand in de vorm sponsorgeld uitstekend besteden. Hoe hartverwarmend is de gastvrijheid en oprechte vriendelijkheid; weinig tot niks hebben en dan toch nog geschenken geven aan voor hen rijke westerlingen.”

Vorig jaar begonnen de Slokkers met het plaatsen van een waterput. Nu doen zij dus een heleboel meer. Naast de watertanks en putten zijn een gerenoveerde school, lampen op zonne-energie, een goed lopende microkredietgroep en het opstarten van een naaischooltje de resultaten van sponsorgeld van Doesburgers. De familie Slokker laat weten: “Het is weer een prachtige ervaring geweest. Binnen twee dagen hadden we al zes levende kippen en 200 kilo bananentrossen gekregen uit dankbaarheid voor wat er afgelopen jaar door sponsorgeld tot stand is gebracht.”

“Het belangrijkste voor ons was natuurlijk om te zien wat er met het sponsorgeld is gedaan. In bijna alle gevallen betalen de mensen in een paar jaar 60 procent van de aanschafprijs van waterputten en dergelijke terug aan de Saving Group. Die kan daarmee weer nieuwe investeringen doen. Twee weken terug woonden we een vergadering bij van deze microkredietgroep. Twee opgeleide professionals gaven les over hoe de markt werkt: dat je een coöperatie moet vormen om je producten kwijt te raken tegen een redelijke prijs. Precies hoe honderd jaar terug de boerenleenbank is begonnen. Vervolgens kregen we het jaarverslag van de Saving Group voorgelezen in het Engels en het Swahili. Daaruit bleek dat er met het sponsorgeld uitstekende zaken waren gedaan. Een investering in grote tenten is binnen drie jaar terugverdiend en levert daarna geld op. Alle inkomsten en uitgaven waren goed controleerbaar. Ook hier kregen we weer te horen dat we alle Doesburgers moesten bedanken en opnieuw kregen we twee levende kippen om dit te onderstrepen. We hebben weer eens duidelijk kunnen constateren dat je ze geen ‘vis moet geven maar een hengel’.”

Lees ook

Zwieren op Rhedense kermis

RHEDEN – Jong en oud heeft zich afgelopen weekend weer vermaakt op de Rhedense kermis. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.