Home / Rheden-Regiobode / Marten Toonder centraal in bibliotheek

Marten Toonder centraal in bibliotheek

DIEREN – Marten Toonder, van onder meer de Bommel- en Tom Poesverhalen, staat centraal in de bibliotheek van Dieren op donderdagavond 7 november. Toonder-kenner Rob Barnhoorn houdt dan een lezing over de verhalenverteller, getiteld De vooruitziende blik van Marten Toonder.

Marten Toonder was een meesterlijke verhalenverteller die destijds thema’s als klimaat, vluchtelingen, populisten en ‘big data’ al aan de orde stelde. Hij was een echte visionair, net als Jules Verne. Veel van zijn verhalen zijn dan ook heel relevant voor de wereld van 2019. Denk daarbij aan zaken die ons allemaal aangaan, zoals de rol van de media bij de opkomst van populistische politici, de economische en politieke macht van miljardairs, de gevaren van ‘big data’, de dreiging van een nieuwe wapenwedloop tussen oost en west, pulptelevisie en massatoerisme als opium voor het volk, wetenschappelijke manipulatie van planten, politieke manipulatie en massahysterie, de vluchtelingenproblematiek, de drugsproblematiek en natuurlijk duurzame groene energie.

Rob Barnhoorn is naast Toonder-kenner ook journalist, vertaler en muziekdocent. Zijn interesse in Marten Toonder heeft geleid tot twee boeken: ‘Maanlicht op het Laar’ en ‘Toonder vertaald’. Het eerste deel behandelt vooral de taalvirtuositeit van Toonder en kijkt naar zijn inspiratiebronnen. Uit de mythologie, psychologie, wetenschap, magie, fantasy, filosofie, astrologie en religie. Het tweede deel laat zien hoe je een Bommelboek moet vertalen. Barnhoorn analyseert vertalingen in diverse talen. Volgens Barnhoorn zijn de boeken bedoeld voor de vele Bommelfans, maar wil hij ook aan lezers die Toonders werk niet kennen, laten zien hoe creatief deze auteur met de Nederlandse taal omging.

De lezing is donderdag 7 november van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Dieren. Toegangskaarten zijn te bestellen via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda of in de Bibliotheek Dieren, tel. 0313 – 415476. De kosten bedragen 5 euro voor leden van de bibliotheek en 7,50 euro voor niet-leden.

Lees ook

Klimaatburgemeester gezocht voor Rheden

GEM. RHEDEN – Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is op zoek naar een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.