Home / Doesburg-Regiobode / Lezing van ‘t Nut over Couperus

Lezing van ‘t Nut over Couperus

DOESBURG – Op woensdag 20 november is er een lezing Lezing van ‘t Nut in de Gasthuiskerk in Doesburg. De lezing gaat over het leven van Louis Couperus en wordt gegeven door Annemargriet Vaartjes. De lezing heeft betrekking over het persoonlijke leven van Couperus, een inspiratiebron voor zijn werk.

Louis Couperus wordt in 1863 geboren in Den Haag en groeit op in het deftige milieu van oud-Indiëgangers waarin men goede manieren kent en rekening houdt met de onderlinge verhoudingen, vastgelegd in ongeschreven wetten.
In deze kringen brengt Louis Couperus zijn kinderjaren en zijn puberteit door, onderbroken door een verblijf van vijf jaar in Nederlands-Indië.Louis gaat gebukt onder de druk en de verwachtingen van zijn familie. Door het huwelijk met zijn nichtje en hun veel en langdurig verblijf in het buitenland weet hij hieraan gedeeltelijk te ontsnappen.
Gedwongen door de eerste Wereldoorlog keert hij terug naar Den Haag, waar hij begint met het werken voor diverse dagbladen en het geven van lezingen. Na verwikkeld te zijn in een zedenschandaal krijgt hij van de directeur van de Haagse Post de gelegenheid om weer te gaan reizen.In een Japans ziekenhuis strijdt hij voor zijn leven en keert ziek terug. Hij zal niet meer herstellen en overlijdt in 1923.
De lezing begint om 20.00 uur. Prijs voor niet-leden is 6 euro. Dit kan contant betaald worden bij de ingang van de kerk.

Lees ook

Sponsoractie voor beregening fleurige IJsselkade

DOESBURG – Samen met de gemeente Doesburg zorgen de bewoners van de IJsselkade er zelf …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.