Home / Brummen-Regiobode / Laatste Brummense wethouders opgestapt

Laatste Brummense wethouders opgestapt

BRUMMEN – Tijdens een roerige raadsvergadering op donderdag 31 oktober zijn de drie Brummense wethouders opgestapt. Nadat Peter-Paul Steinweg (VVD) aan het begin van de bijeenkomst al aankondigde zijn functie neer te leggen, dienden ook Eef van Ooijen (PvdA) en Jolanda Pierik (CDA) hun ontslag in.

Aanleiding voor Steinweg om de handdoek in de ring te gooien is de manier waarop er achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe coalitie. Na het vertrek van wethouder Margriet Wartena (LokaalBelang) nam de VVD het initiatief tot nieuwe onderhandelingen. De partij nodigde PvdA, CDA, D66 en GroenLinks uit om te praten over een brede coalitie, maar deze vier partijen besloten samen verder te gaan – zonder de VVD. Dit betekent op termijn het ontslag van Steinweg. Hij besloot dit moment niet af te willen wachten, maar zelf vast zijn functie neer te leggen. Hij verklaarde genoeg te hebben van de ‘achterkamertjespolitiek’ die de vier partijen volgens hem bedrijven.

Steinweg had daarnaast grote moeite met het in de vergadering ingediende amendement om de OZB te verhogen naar een extra opbrengst van 1.245.000 euro. Dit is 545.000 euro meer dan het college in eerste instantie voorstelde. De VVD en Steinweg konden zich niet in dit voorstel vinden, mede omdat dit juist van de vier coalitie-vormende partijen afkomstig was. Steinweg wilde de besluitvorming over dit onderwerp dan ook niet afwachten.

Na het vertrek van Steinweg lieten de twee overgebleven wethouders, Eef van Ooijen en Jolanda Pierik, weten eveneens hun ontslag in te dienen. Zij blijven wel demissionair in functie, tot een nieuw college wordt benoemd. De formateurs lieten eerder weten dat zij hopen dat dit in november zal zijn.

Foto: Het college van Brummen bij hun aantreden in het voorjaar van 2018: van links naar rechts Eef van Ooijen (PvdA), Jolanda Pierik (CDA), Margriet Wartena (Lokaal Belang), burgemeester Alex van Hedel en Peter-Paul Steinweg (VVD)

Lees ook

Vrouwen van Nu aan de koffie

ANGERLO – De dames van Vrouwen van Nu Angerlo konden op woensdag 7 juli weer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.