Home / Nieuws / Jubilerende Oudheidkundige Kring werkt aan digitalisering

Jubilerende Oudheidkundige Kring werkt aan digitalisering

LAAG-SOEREN – Met een reeks tentoonstellingen in Rozendaal en alle zeven dorpen van de gemeente Rheden vierde Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal dit jaar het 65-jarig bestaan. Op 15 november wordt dat kroonjaar afgesloten met een overzicht van al die verschillende presentaties. Dat gebeurt in ’t Sprengenhus in Laag-Soeren, waar de Oudheidkundige Kring (OHK) ook een eigen archief heeft. Maar hoewel de club de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, is de Kring niet van plan op haar lauweren te rusten, legt voorzitter Jan Jansen uit.

De huidige voorzitter van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal legt uit dat zijn vereniging voor een belangrijke en uitdagende klus staat. “We hebben besloten onze archieven te gaan digitaliseren”, legt Jan Jansen uit. “En dat terwijl het we zelfs nog bezig zijn ons archief in ’t Sprengenhus samen te brengen. Een deel staat in Arnhem in het Gelders Archief. Wat mij betreft een goede plek. Maar andere archiefdelen van de OHK waren en zijn nog verdeeld over verschillende locaties. We willen die opnieuw rubriceren en samenbrengen. Tegelijkertijd willen we ons archief digitaliseren. En dat houdt méér in dan alle stukken scannen. Je moet ze vindbaar en toegankelijk maken. We hebben software en digitale opslag aan kunnen schaffen via Erfgoed Gelderland. Dat werkt niet alleen goed, maar maakt ook dat er een goede aansluiting met andere archieven ontstaat. Het zal duidelijk zijn dat dat geen geringe klus is”, aldus Jansen, die zelf als lid van een werkgroep wekelijks in de nieuwe en eigen archiefruimte in Laag-Soeren aan de slag is met rubriceren.

Werkgroepen

Het bestuur heeft in dit jubileumjaar ook besloten te komen tot een vereniging waarin verschillende werkgroepen meer zelfstandig taken verricht. “We zijn nu toch nog steeds vooral ook een uitvoerend bestuur”, aldus Jansen. “We willen echter naar een systeem waarin zoals gezegd werkgroepen uitvoerende taken gaan overnemen. Dat kan als vast lid van een werkgroep zijn, maar ook meer projectmatig. Wel altijd aangestuurd en ondersteund door het bestuur of een bestuurslid, natuurlijk.”
Ook wordt nagedacht over uitbreiding van de activiteiten. Jansen: “We zijn aan het onderzoeken of er binnen de Kring ook voldoende belangstelling bestaat voor genealogie. Er hebben zich al enkele mensen gemeld die zich willen inzetten voor een dergelijke activiteit.”
Het is een verandering die niet is ingegeven door een terugloop van het aantal bestuursleden. Jansen: “Het bestuur is compleet en enkele werkgroepen, zoals bijvoorbeeld de redactie van ons kwartaalblad Ambt & Heerlijkheid, werken al behoorlijk autonoom, maar we willen die opzet verder uitbouwen.”

Meer leden

Met het ledental gaat het intussen crescendo. “We zijn dit jaar gegroeid naar ruim 600 leden”, aldus Jansen. “De tentoonstellingen in de verschillende dorpen hebben dit jaar ruim vijftig nieuwe leden opgeleverd. Ook wat dat betreft was de opzet met acht achtereenvolgende tentoonstellingen een schot in de roos. We zijn daarmee letterlijk naar de dorpen, naar de mensen, toegegaan. Het was een flinke klus: acht keer opbouwen, inrichten en afbreken, acht keer ook een uitvoerende groep van leden samenstellen. Maar het was het beslist waard. Er zijn enkele duizenden mensen op af gekomen. Dat hadden we nooit bereikt met één grote tentoonstelling op één centrale plek.”

De jubileumtentoonstelling op 15, 16 en 17 november in ’t Sprengenhus is niet alleen de achtste en laatste van de reeks, waarin het Onderwijs in Laag-Soeren het hoofdonderwerp is, maar omvat daarnaast een overzichtstentoonstelling van de andere dorpen. De jubileumtentoonstelling wordt op vrijdag 15 november geopend door wethouder Marc Budel. Voorafgaand wordt vanaf 19.30 uur eerst een lezing gegeven door Rein Aardema over ‘Laag-Soeren, het eerste kuuroord van Nederland’.

Die vrijdag kan meteen ook een kijkje worden genomen in de ruimten die de Oudheidkundige Kring sinds enige tijd in ’t Sprengenhus in gebruik heeft. Daar is een deel van het archief al ondergebracht, heeft de uitvoerige verenigingsbibliotheek een plek en wordt ook gewerkt aan de digitalisering van de archiefstukken van de OHK.
“Het is een jubileum op een leeftijd waarop veel mensen met pensioen gaan en meer tijd hebben voor andere bezigheden. Voor onze vereniging is het ook zo’n moment. We gaan nieuwe, digitale, wegen inslaan, de Kring klaarmaken voor volgende decennia. De belangstelling voor geschiedenis is immer nog steeds groot. Ook voor lokale geschiedenis. We willen daarmee ook ons maatschappelijk belang onderstrepen”, aldus Jansen.

Foto: Wencel Maresch

Foto:
De jubileumtentoonstellingen van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal – zoals hier in Dieren – werden zonder uitzondering goed bezocht en leverden veel nieuwe leden op – foto: Wencel Maresch

Lees ook

Ik vind: Vragenlijst duurzame energie

Wat blijkt, de gemeente heeft een Vragenlijst Duurzame Energie op haar site gezet. Ik ben …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.