Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Niet eens met begroting Rheden

Ik vind: Niet eens met begroting Rheden

Wij GPR/Burgerbelangen, hebben gezamenlijk met SP en GroenLinks een groot pakket bezuinigingen proberen tegen te houden in de gemeenteraadsvergadering op dinsdag 12 november. Gezamenlijk deden wij 23 voorstellen, onder andere tegen de versobering van de jeugdzorg, huishoudelijke hulp, dagbesteding en beschut werk en de bezuiniging op de bibliotheek en servicebalies van de gemeente.
De coalitiepartijen waren op kleine punten na niet bereid tot verandering van hun plannen en we hebben de bezuiniging op de bibliotheek niet tegen kunnen houden. De motie van de coalitie voor behoud van de vestiging in Velp, terwijl de bezuiniging doorgaat, is lastig uitvoerbaar voor de bibliotheek. Als drie vestigingen open moeten blijven met minder geld, worden die vestigingen uitgekleed, dat snapt iedereen.
Enkele van onze gezamenlijke voorstellen hebben het gehaald. Het college kijkt naar de mogelijkheid van een bezuiniging op RIQQ. Dat is wel zo eerlijk omdat de bibliotheek ook fors moet bezuinigen. Het schrappen van Verkeerseducatie voor schoolgaande kinderen, ouderen en gehandicapten terwijl het verkeer steeds drukker en complexer wordt hebben we tegengehouden. De bezuiniging op speelplaatsen, door een kwart van de speelplaatsen weg te halen, terwijl zelfstandig dichtbij huis buitenspelen zo belangrijk is voor kinderen, is gelukkig door ons ingediende voorstel van tafel.

Het door ons ingediende amendement om de Algemene Beschouwing te schrappen heeft het door het tegenstemmen van de voltallige coalitie partijen niet gehaald. De coalitiepartijen zien die tekst als basisgedachte om onze gemeente krachtiger in balans te brengen. De tekst schuift de oorzaak van de tekorten van de gemeente in de schoenen van inwoners die in onze hulp het hardst nodig hebben. Namelijk ouderen, jonge gezinnen, armen en inwoners in de sociale woningbouw. Dit terwijl de tekorten worden veroorzaakt door taken die met minder geld door Den Haag over de schutting zijn geworpen.
In de beschouwing staat dat de gemeente in disbalans is, de demografie in balans moet worden gebracht en de disbalans in de populatie moet worden hersteld om kosten te besparen. Dit gaat niet over straattegels, maar over mensen die nu of in de toekomst wellicht zorg nodig hebben en blijkbaar niet langer welkom zijn in Rheden. Wij distantiëren ons van de tekst. Wij hebben vanwege de boterzachte cijfers en de Algemene Beschouwing tegen de begroting gestemd.

Magda Rook, fractievoorzitter GPR/Burgerbelangen

Lees ook

Vanaf zondag weer vieringen in Emmaüskerk Dieren

DIEREN – Vanaf zondag 5 juli is de Emmaüskerk in Dieren, onderdeel van de Eusebiusparochie, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.