Home / Brummen-Regiobode / Ik vind: Burger buitenspel bij coalitievorming

Ik vind: Burger buitenspel bij coalitievorming

Luisteren naar de burger zou een wezenlijk onderdeel moeten zijn van een dienstbaar gemeentebestuur. Maar wat als noch de burger noch de raad zich onvoldoende gehoord voelt bij een nieuwe coalitievorming van PvdA, CDA, GroenLinks en D66? Sterker nog: de burger is op dit moment totaal de weg kwijt in het politieke moeras waarin het Brummense gemeentebestuur is beland.

Dat de Brummense politiek ver van de burger af staat en haar kiezers verloochent, blijkt wel uit het feit dat de grootste verliezer van de verkiezingen, de PvdA, samen met een andere grote verliezer, het CDA, het heft in handen heeft genomen om vervolgens nog een verliezer, D66, uit te nodigen om samen een coalitie te gaan vormen met GroenLinks.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 koos Brummen massaal lokaal en liberaal en laten nou net deze partijen het nakijken hebben. Zij mogen niet meepraten in het coalitieproces en datzelfde geldt voor de burger. Aanvankelijk werd er door de informateurs nog een poging gedaan om tot een brede coalitie te komen, samen met de VVD, maar al snel stond deze buitenspel. Een opvallend besluit omdat dit initiatief juist van de VVD afkwam.

Deze week wordt de programmabegroting 2020-2023 behandeld door de raad. De vraag is nu van wie dat begrotingsprogramma afkomstig is? Kunnen we de oude of de nieuwe coalitie hierop aanspreken? Er is voor deze begroting weinig draagvlak. Hij kan alleen door middel van een drastische OZB-verhoging sluitend worden gemaakt. Democratisch Brummen maakt duidelijk andere keuzes. Moet bijvoorbeeld het centrum van Brummen werkelijk zo drastisch op de schop, terwijl we financieel onder water staan?

De totale crisis waarin het college nu verkeert is direct het gevolg van de beïnvloeding van starre oude politieke bestuurders, direct na de verkiezingen in maart 2018. Nog vóór het formeren van een nieuwe coalitie, waren de kaarten reeds geschud en de poppetjes verdeeld. Democratisch Brummen neemt afstand de hele huidige politieke sores en gaat er weer vol tegenaan. Wij proberen moderne, innovatieve politiek te voeren en willen de vinger aan de lokale pols houden. We hebben geleerd van het verleden en kijken met een frisse en transparante blik naar de toekomst. Wij willen het vertrouwen van de burger in de politiek terugkrijgen zodat deze weer in volle vertrouwen de gang naar de stembus hervindt.

Fractie Democratisch Brummen

Lees ook

Echtpaar Peters 60 jaar getrouwd

EERBEEK – Nee, eigenlijk staan ze niet zo graag in de belangstelling. Maar omdat Wim …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.