Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Bibliotheek nog niet gered

Ik vind: Bibliotheek nog niet gered

Bij de afgelopen raadsvergadering over de Begrotingsraad is een motie aangenomen over de bibliotheek. Zoals u al heeft kunnen lezen in diverse kranten staat er een bezuiniging op de rol die betekent dat de bibliotheek 100.000 euro moet gaan bezuinigen. Toen dit bekend werd heeft de bibliotheek direct contact gezocht met de politiek. De boodschap: als er zo’n fors bedrag bezuinigd moet worden, dan moeten we een vestiging sluiten. En dat willen we niet.
Een aantal jaren geleden heeft de bibliotheek ook al moeten bezuinigen, toen ging dat grotendeels ten koste van de vestiging Rheden, waar nu enkel een zeer afgeslankte vorm nog bestaat. Om dit te voorkomen hebben de coalitiepartijen (VVD, CDA, PvdA, D66 en CU) een motie gemaakt waarin de bezuiniging overeind blijft, maar met de randvoorwaarde dat de vestigingen behouden blijven. Klinkt natuurlijk hartstikke mooi, maar waar komt die 100.000 euro dan vandaan?
Wij, GPR/Burgerbelangen, hebben tegen die motie gestemd. Wij hadden immers, samen met SP en GroenLinks, een amendement om de bezuiniging van tafel te halen en fors te verlagen. Bovendien zou er eerst overleg moeten zijn met de bibliotheek alvorens hen een bezuiniging op te leggen. Ons amendement is verworpen door de coalitie. Daarom zijn wij nu bang dat dit ten koste gaat van belangrijke functies van de bibliotheek.
Want als men geen vestiging mag sluiten van de Raad, maar wel 100.000 euro moet vinden, waar komt dat geld dan vandaan? Wij zijn bang dat de openingstijden krapper worden, een vestiging als Velp uitgekleed moet worden zoals bij Rheden is gebeurd of dat belangrijke educatieve functies, zoals het helpen van laaggeletterden en senioren en het stimuleren van lezen bij kinderen, hierdoor kind van de rekening worden.

Thomas Eskes,
raadslid GPR/Burgerbelangen

Lees ook

Inwoners Rheden toonden hulpvaardigheid via Steunpunt Coronahulp

RHEDEN / ROZENDAAL – Als het nodig is, staan inwoners van de gemeenten Rheden en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.