Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: A348, snelheid, lobby en waarom

Ik vind: A348, snelheid, lobby en waarom

In de raadsvergadering van 29 oktober 2019 is er een motie aangenomen die gaat over een lobby naar verlaging van de snelheid op de A348. De raad heeft dus niet besloten de snelheid te gaan verlagen. Daar gaat de raad ook niet over, want de de A348 is van de Provincie Gelderland
De insteek van de VVD was om alleen te lobbyen voor snelheidsverlaging als de stikstofruimte die daarbij vrijkomt ten goede komt aan Rheden. En dat met name voor de bouw van woningen. Stikstofruimte is de hoeveelheid stikstof die je mag uitstoten als bedrijf of bij woningbouw. Als de uitstoot minder wordt op de wegen, kun je die verlaging geheel of deels toerekenen aan ander werk, zoals woningbouw. Dat project kan dan wel weer doorgaan.

Verlaging van de snelheid levert stikstofruimte op. En de kans is heel groot dat er iets gaat gebeuren met snelheden op de wegen. De Provincie zal niet alle teruggang in stikstofuitstoot bij de boeren gaan halen. Dus ook op andere vlakken moet er minder stikstofuitstoot worden gerealiseerd. Dat zal ook voor een deel uit de beperking van het verkeer moeten komen. Dat vinden wij ook niet leuk, maar lijkt onafwendbaar.
De wethouder vertelt dat dat overleg al loopt met de Provincie. En dat de insteek van het College ook is dat de stikstofruimte die daar mogelijk bij vrijkomt, in onze gemeente blijft. Die kan dan worden gebruikt om woningbouw te realiseren.
En ja, als je ziet aankomen dat iets onafwendbaar is, is het beter het beste ervan te maken. En dat is in dit geval zorgen dat de stikstofruimte die ontstaat bij verlaging van de snelheid op de wegen bij of in onze gemeente, ook aan onze gemeente ten goede komt.

Rob Koekkoek
Fractie VVD Rheden

Lees ook

Zwieren op Rhedense kermis

RHEDEN – Jong en oud heeft zich afgelopen weekend weer vermaakt op de Rhedense kermis. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.