Home / Rheden-Regiobode / Herinneringen aan de evacuatie in Museum Rheden in Oorlogstijd

Herinneringen aan de evacuatie in Museum Rheden in Oorlogstijd

VELP – Riet Reijmers-Peer vertelt zaterdag 30 november om 15.00 uur in museum Rheden in Oorlogstijd in Velp over de evacuatie van haar familie van de Geitenkamp in Arnhem naar Velp. Haar vader was in Velp ook verantwoordelijk voor de voedselvoorziening voor alle evacués.

Riet Reijmers vertelt over de periode van de evacuatie van Arnhem, het thema dat in het eerste kwartaal van het bestaan van het museum centraal stond. Dit doet zij aan de hand van vragen van Jan Prins en in haar verhaal over het verblijf van de familie in Velp, komt een aantal opmerkelijke plekken en gebeurtenissen aan de orde, waaronder de bevrijding op 16 april 1945. De lezing duurt van 15.00 tot 16.00 uur en is gratis bij te wonen.

Bezoekers aan de bijeenkomst kunnen die zaterdag ook voor het eerst een kijkje te nemen in de kelder van het museum aan de Hoofdstraat 75 in Velp. In het kader van het tweede thema van het Rhedense pop-up museum – Hulp aan onderduikers en het verzet – zijn twee kelderruimten ingericht. Er is een reconstructie gemaakt van een onderduikkelder en in een andere ruimte is een illegale drukkerij van het verzet te zien. Daar werden ‘Baanbrekers’ gedrukt, met daarin de via Radio Oranje opgevangen nieuwsberichten en werden spionagefoto’s verwerkt en papieren vervalst.

Pop-up museum Rheden in Oorlogstijd is gevestigd aan de Hoofdstraat 75 Velp. Het museum is edere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. Informatie is te vinden op facebook.com/rhedeninoorlogstijd.

Foto: Riet Reijmers in 1945

Lees ook

VVD Rheden wil click-en-collect binnen 2 uur

RHEDEN – De VVD fractie van Rheden heeft burgemeester Carol van Eert verzocht de mogelijkheden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.